Правоохоронці затримали екс-міністра Юрія Гримчака і його спільника під час отримання хабаря / УНІАН

Європейський суд з прав людини відкрив справу за позовом екс-міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака проти України.

Про це у Facebook повідомив адвокат Гримчака Дмитро Мельник.

«ЄСПЛ відкрив справу Grymchak v. Ukraine. Вона стосується порушень п. 1 та п. 2 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод», - написав він.

Відео дня

Читайте також"Я визнаю цю "провину": Порошенко прийшов на допит в ДБР і виступивши перед прихильниками

Стаття 5 Європейської конвенції з прав людини стосується права на свободу та особисту недоторканність. Згідно з пунктом 1 статті 5, кожен має право на свободу та особисту недоторканність, нікого не може бути позбавлено свободи, крім таких випадків і відповідно до процедури, встановленої законом.

За пунктом 2 цієї статті, кожен, кого заарештовано, має бути негайно поінформований зрозумілою для нього мовою про підстави його арешту і про будь-яке обвинувачення, висунуте проти нього.

Як повідомляв УНІАН, 14 серпня 2019 року правоохоронці затримали екс-міністра Юрія Гримчака і його спільника Ігоря Овдієнка під час одержання 480 тис. доларів хабаря.

15 серпня Гримчаку й Овдієнку було повідомлено про підозру. Дії обох підозрюваних кваліфікували за ч. 4 ст. 190 (шахрайство); ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 369, ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 369 (підбурювання до закінченого замаху на надання неправомірної вигоди службовим особам, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище) Кримінального кодексу України.

3 квітня 2020 року прокурори САП завершили досудове розслідування.

1 червня Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд справи по суті.