Кулеба оцінив інцидент з есмінцем Defender біля берегів Криму / royalnavy.mod.uk

За допомогою провокації навколо британського есмінця HMS Defender Росія хотіла зіграти на підвищення ставок і показати свою силу, вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Таку думку міністр висловив в інтерв'ю «Ліга».

"Це - спроба Росії показати свою силу і зіграти на підвищення ставок. Бо коли ти кажеш, що обстріляв інший військовий корабель, то це майже акт агресії. Відповідно, інша сторона має на це якось реагувати. І британці відреагували красиво і елегантно – зіграли на зниження ставок. Ескалація з Росією зараз їм не потрібна", - пояснив він.

Відео дня

Кулеба зазначає, що це лише один з епізодів, в яких Росія намагається проявити себе сильною і жорсткою.  

"Путін постійно підвищує ставки, щоб показати дві речі. Перша - "ми жахнемо, якщо захочемо". І друга - створити ситуацію, в якій інша сторона змушена або піднімати ставки, а це вигідно Росії, або демонструвати, що вона не настільки жорстка і рішуча, як Москва. Будь-яке загострення, до якого вдається Росія, вкладається в цю логіку. Просто випадок з Defender став особливо помітним", - продовжив міністр.

Читайте такожГенерал ЗСУ допускає, що кораблі України і НАТО можуть пройти у водах окупованого Криму

Він також прокоментував думку про те, що провокація з британським кораблем була спрямована на зрив масштабних міжнародних навчань Sea Breeze в Чорному морі.

"Ніщо не може зірвати навчання Sea Breeze. Це гра м'язами, щоб показати: скільки не тренуйтеся, все одно реально до дій тут готові тільки ми, у нас достатньо сили і нахабства, щоб до таких дій вдаватися. Ось сигнал, який Росія послала цим інцидентом з Defender", - уклав він.

Інцидент з британським есмінцем біля Криму

Інцидент з есмінцем Великої Британії стався 23 червня в районі мису Фіолент на узбережжі окупованого Криму.

За твердженням російської сторони, Defender незаконно увійшов в "територіальні води РФ". У Міноборони РФ заявили, що корабель був видворений попереджувальними пострілами і бомбометанням.

Міноборони Великої Британії відповіло, що бомбометання не проводилося, а стрілянина була прийнята екіпажем за артилерійські навчання.

24 червня Борис Джонсон прокоментував "обстріл" британського есмінця росіянами. Він заявив, що він проходив через українські територіальні води і правильно вчинив, що вибрав шлях біля окупованого Криму. Джонсон нагадав, що Лондон не визнають анексію Криму і російську приналежність цих вод.

ЗМІ надалі повідомили, що остаточне рішення про прохід британського есмінця HMS Defender поблизу берегів окупованого Росією Криму було ухвалено саме Джонсоном.