Кулеба легко уявляє ОБСЄ без Росії, але шлях до цього буде болісним / скріншот відео

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що держави-учасниці Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) знаходять шляхи обходу російського вето, але Росію все одно треба вигнати з цієї організації.

Про це голова МЗС сказав на спільній прес-конференції з Чинним головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Північної Македонії Буяром Османі. Як зазначив Кулеба, Росії не потрібна безпека та співробітництво в Європі.

"Але сьогодні Росія - це найбільша загроза безпеці та співробітництву в Європі. Вона прагне хаосу і дестабілізації. Я сьогодні підтвердив свою позицію, що якщо ми хочемо врятувати ОБСЄ, врятувати безпеку та співробітництво в Європі - нам потрібно виставити Росію за двері ОБСЄ і за двері Європи. Так буде краще для усіх", - наголосив Кулеба.

Відео дня

При цьому, голова МЗС підкреслив, що легко уявляє ОБСЄ без Росії, але шлях до цього буде болісним. "Це як лікування від хвороби. Лікуватися іноді дуже боляче. Але заради виживання і здорового життя - цей шлях треба пройти", - сказав Кулеба.

"Ми вже бачимо всередині контури нової ОБСЄ, коли через блокування Росією тих чи інших рішень, держави-учасниці знаходять шлях як обійти російське вето, у тому числі це стосується функціонування Координатора проєктів ОБСЄ в Україні і інших питань. Це не просто. Це складно", - відзначив Кулеба.

За словами голови МЗС України, усі дії Росії в ОБСЄ спрямовані на "вбивство" цієї організації.

"Ситуація в ОБСЄ дуже складна, дуже болісна. Але вибір дуже простий: або повільна смерть з Росією, або нове життя без неї. Я залишаюся на цій позиції попри те, що деякі наші друзі в країнах ОБСЄ розводять руками і кажуть: нічого не можемо зробити, тому що принцип консенсусу. Коли ідеться про питання життя і смерті, ми усі маємо робити вибір", - наголосив Кулеба.

Росія в ОБСЄ - новини

Як повідомляв УНІАН, у травні 2023 року міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що ОБСЄ може припинити своє існування через конфлікт між Росією і Білоруссю з одного боку і іншими учасниками з іншого.

До складу ОБСЄ входять 57 держав з Європи, Центральної Азії та Північної Америки.

Раніше Україна закликала виключити РФ з ОБСЄ. У квітні 2022 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що членство Росії в ОБСЄ "становить загрозу безпеці та співпраці в Європі".

Вас також можуть зацікавити новини: