Німеччина утримується від того, щоб стати учасником самої війни / Ілюстрація REUTERS

Європа і НАТО припустилися помилки щодо України, не даючи їй стати членом НАТО.

Про це заявив міністр економіки Німеччини Роберт Хабек в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine.

"Для Європи, для НАТО, для заходу було помилкою тримати відкриті двері для України та разом з тим говорити: вам туди не можна. Це дратує. Україна відчувала себе в пастці між двох вогнів. З одного боку, її заохочують працювати в напрямку демократії та свободи й дивитися на захід, з іншого боку, їй не дозволяли приєднатися. Ми обіцяли захист від Росії, але не хотіли бачити Україну як партнера НАТО; ми засудили анексію Криму як порушення міжнародного права, але побудували "Північний потік-2"; ми хотіли, щоб Україна захищала себе – і, таким чином, безпеку Європи – але, будь ласка, не за допомогою нашої зброї. Ми повинні визнати, що ми у своїй позиції були непослідовні", - заявив Хабек.

Відео дня

Говорячи про те, чи можна було запобігти війні в Україні, Хабек зазначив: "Якщо зараз подивитися назад, то є багато моментів, які теоретично можна було б зробити по-іншому. Кожен призвів би до іншого сценарію".

Говорячи про те, чи буде виконане прохання України закрити небо, він зазначив: "Німеччина робить те, що може, але з поважних причин утримується від того, щоб стати учасником самої війни. Тоді у нас був би інший сценарій, тоді НАТО і Росія були б у стані війни".

Війна проти України:

  • 24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.
  • Станом на 9 березня ООН зафіксувало 1506 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 549 загиблих і 957 поранених.
  • Станом на 11 березня 2022 року За підрахунками ООН Україну залишили 2,5 мільйона біженців.
  • 13 березня, в Ірпені Київської області російські окупанти розстріляли кореспондента New York Times, ще один журналіст був поранений.
  • Станом на 13 березня Росія через санкції втратила доступ до половини своїх золотовалютних резервів.