Політичні радники Н4 зустрілися в Берліні / eurointegration.com.ua

В Офісі президента України розповіли, як пройшла зустріч політичних радників глав країн "нормандської" четвірки, яка відбулася у п'ятницю.

Про це повідомила прес-служба ОП.

Про що говорили на зустрічі

Як ідеться у повідомленні, учасники зустрічі детально обговорили процес виконання домовленостей грудневого саміту "нормандської четвірки" та подробиці перемовин у мінській переговорній групі.

Відео дня

"Учасники підтримали заклик України щодо необхідності вжиття вичерпних заходів стосовно продовження сталого та всеосяжного режиму припинення вогню", - зазначили в ОП.

Глава Офісу Андрій Єрмак заявив, що Україна зробить усе, щоб зберегти перемир’я та не дати його зірвати. 

"Ми, як ніхто, зацікавлені, щоб більше не гинули українські військовослужбовці і мирні громадяни, як це відбувалося шість років поспіль", - сказав він.

Іншими темами перемовин стали питання звільнення полонених та доступу до них Червоного хреста.

"Реалізація наданих українською стороною пропозицій дає підстави очікувати досягнення прогресу в доступі міжнародних правозахисних організацій до утримуваних осіб уже найближчим часом", - йдеться у повідомленні ОП.

Коли відбудеться наступний саміт

Учасники зустрічі домовилися зустрітися у такому ж форматі впродовж наступних тижнів та продовжити обговорення виконання домовленостей "паризької" зустрічі 2019 року.

Що відомо про "нормандську" зустріч

  • 26 серпня Єрмак повідомив, що зустріч радників лідерів країн "нормандської четвірки", яка планувалася на 28 серпня, перенесена на перші числа вересня.
  • 11 вересня він у складі української делегації прибув до Берліна для переговорів делегацій країн-учасниць "нормандського формату" на рівні політичних радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії.
  • Про підсумки вчорашньої зустрічі вже розповіли у Кремлі.