"Нормандський саміт" 9 грудня 2019 року у Парижі / фото REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що проведення наступної зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки" (України, Німеччини, Франції і Росії) у Берліні залежить від Російської Федерації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба повідомив під час онлайн-брифінгу.

Зокрема, його запитали про перспективи проведення зустрічі лідерів країн "нормандського формату" у Берліні.

Відео дня

За його словами, за останній місяць була безпрецедентна активність за кілька років у роботі "нормандського формату".

"І на рівні міністрів ми комунікували багато один з одним, хоча так і не провели спільну чотиристоронню розмову через позицію Російської Федерації, але менше з тим, дипломатична залаштункова комунікація відбувалася. Надзвичайно інтенсивно працювали зовнішньополітичні радники лідерів "нормандського формату" і важливим результатом цієї роботи про припинення вогню, ухвалене у Тристоронній контактній групі", - сказав Кулеба.

"Тепер все в руках російської сторони. Україна вжила і вживає усіх заходів для дотримання і виконання досягнутих домовленостей. Якщо Росія так само дотримуватиметься того, про що домовилися - то припинення вогню буде сталим. Воно дозволить перейти до виконання інших пунктів, щодо яких лідери домовилися на саміті у Парижі, і відповідно прогрес з цих питань дозволить організувати їхню зустріч у Берліні, щоб зробити новий крок на шляху до мирного урегулювання", - сказав Кулеба.

Міністр наголосив, що Україна зацікавлена у зустрічі лідерів країн "нормандського формату" у Берліні і працює дуже активно над її реалізацією.

"Ми бачимо, якщо чесно, що наша дуже активна наступальна позиція викликає різну реакцію в Російській Федерації, але ми не відступимо від свого. Ми будемо активними, ми будемо наступальними, тому що це наша країна, наша земля, і ми маємо принести на неї мир і вивести з неї окупаційні сили РФ", - наголосив Кулеба.

Читайте такожКравчук уточнив, які можуть бути компроміси для Донбасу: два варіанти

Як повідомляв УНІАН, за результатами "нормандського саміту" 9 грудня 2019 року у Парижі лідери України, Німеччини, Франції та Росії погодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи з розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі. Тоді було визначено, що це має відбутися до кінця березня 2020 року. До цього часу цього розведення не відбулося. Раніше розведення сил української армії та окупаційних військ в районі Станиці Луганської відбулось у червні 2019 року, поблизу Золотого - наприкінці жовтня, в районі Богданівки і Петрівського – у листопаді.

Також у Паризькому комюніке йшлося про обмін утримуваними особами.

Крім того, лідери країн "нормандської четвірки" задекларували підтримку досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про відкриття нових пунктів пропуску через лінію розмежування.

Разом з тим в комюніке йшлося про узгодження правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей і так звану "формулу Штайнмайера".

7 липня віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков допустив, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" у Берліні може відбутися впродовж серпня.

З опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню. Домовленість про перемир'я була досягнута учасниками Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі 22 липня.