Днями до Верховної Ради надійшло подання про звільнення Максима Степанова з посади міністра охорони здоров’я України. Сьогодні народні депутати відправили його у відставку.

Шлях до Міністерства охорони здоров’я: біографія Степанова

Максим Степанов народився 1975 року в місті Сковородино в Амурській області РФ (Забайкальський край).

Читайте такожЧому Степанова "йдуть" з МОЗ і хто прийде на його місцеМедичну освіту здобув у Донецькому державному медичному університеті ім. Максима Горького, який закінчив у 1998 році. Пізніше, у 2004 році, одержав диплом Київського національного економічного університету за спеціальністю "міжнародна економіка".

Відео дня

У його трудовій біографії – робота на посаді заступника гендиректора ДК "Торговий дім "Газ України" НАК "Нафтогаз України", а також заступника гендиректора ЗАТ "Промислово-фінансова компанія Віче".

Потім Степанов працював заступником голови Державної податкової адміністрації України, головою ради директорів ТОВ "Республіканський правовий союз".

Далі обіймав посади першого заступника голови Одеської обласної державної адміністрації, директора ДП "Український державний центр транспортного сервісу "Ліски".

У 2011-2016 роках – очолював державне підприємство "Поліграфкомбінат "Україна", що виробляє бланки для офіційних документів. А у 2017 році став головою Одеської обласної державної адміністрації і перебував на посаді до 2019 року.

30 березня 2020 року був призначений на посаду міністра охорони здоров’я України.

Шмигаль вніс подання на звільнення Степанова / фото УНІАН

Ввечері 14 травня 2021 року стало відомо, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль вніс у Раду подання на звільнення очільника МОЗу.   

Напередодні розгляду парламентом питання звільнення міністра ЗМІ назвали ймовірні причини цього. Так, головними причинами є проблеми з контрактами на вакцини, а також пильна увага до міністра з боку НАБУ.

Сам Степанов 17 травня записав відеозвернення, в якому заявив, що не писав заяви на звільнення і збирається й надалі боротися за якісну медицину для громадян.

Чим запам’ятався Степанов на посаді глави МОЗу

Критика темпів вакцинації проти COVID-19

Степанова часто критикують за повільні темпи вакцинації від коронавірусу. Вона в Україні розпочалася 24 лютого. Коли Європа вже активно щепила своїх громадян, український уряд лише очікував на постачання вакцин.

Щеплення роблять вакцинами: CoviShield (AstraZeneca), виробленою в Індії; CoronaVac, розробленою китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech; Comirnaty виробництва Pfizer/BioNTech – ця вакцина отримана в рамках глобальної ініціативи COVAX.

Степанов, своєю чергою, обіцяв збільшення темпів вакцинації ближче до літа.

Розслідування НАБУ щодо вакцин

У лютому 2021 року стало відомо, що Національне антикорупційне бюро України розпочало досудове розслідування зловживань при закупівлі китайської вакцини від COVID-19 виробництва компанії Sinovac Biotech. Слідство, зокрема, зацікавила закупівля китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по $ 17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.

Міністр Степанов, коментуючи почате розслідування, запевнив, що уряд веде прозору політику щодо закупівлі вакцин від коронавірусу.

Цитати Степанова-міністра

Читайте також"Всьому свій час": головний санлікар Ляшко прокоментував своє ймовірне призначення головою МОЗСтепанов про заборону на продаж шкарпеток під час січневого локдауну 2021 року: "Точно можна було розрахувати, яка кількість шкарпеток або футболок потрібна людині на цей час".

Порівняння китайської вакцини проти коронавірусу із iPhone: "Українська ментальність така: все китайське погане апріорі. Однак Sinovac Biotec – одна з найбільших у світі з виробництва вакцин. Її акції торгуються на Nasdaq. Що цікаво: українці спокійно стоять у чергах за смартфонами iPhone, які виробляються в Китаї, і навіть кажуть: "класний телефон", а до китайської вакцини ставляться скептично".

Вас також можуть зацікавити інші новини: