Нардепа Юрченка затримували за крадіжку пива / Фото УНІАН, Володимир Гонтар

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Юрченко, який потрапив у корупційний скандал, у 2009 році затримувався правоохоронцями за крадіжку чотирьох пляшок пива "Старопрамен" у київському магазині "Каштан".

Про це з посиланням на свої джерела повідомив главред Цензор.Нет Юрій Бутусов на своїй сторінці в Facebook. Він зазначив, що затримання відбулося 25 листопада, а 4 грудня була виписана відмова в порушенні кримінальної справи.

За словами журналіста, відмовний матеріал з якихось причин знищений.

Відео дня

"За даними джерел Цензор.Нет, в Національному антикорупційному бюро, в ході розслідування вимагання хабара народним депутатом Юрченком було встановлено, що 25 листопада 2009 року в журналі реєстрації злочинів Голосіївського районного управління внутрішніх справ було зафіксовано затримання Юрченка Олександра Миколайовича, 1988 року народження, за крадіжку чотирьох пляшок пива "Старопрамен" в магазині "Каштан" за адресою Велика Васильківська, 92.  4 грудня 2009 року у справі була виписана відмова в порушенні кримінальної справи, відмовний матеріал номер 8908. На даний момент сам відмовний матеріал з якихось причин знищений. Однак наявність слідів реєстрації злочину робить необхідним службову перевірку", - написав Бутусов.

Нардепа Юрченка затримували у 2009 році / фото Юрій Бутусов, Facebook

Корупційний скандал у "Слузі народу"

  • 14 вересня заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк на засіданні Погоджувальної ради парламенту запропонував викликати у ВР Венедіктову з приводу нібито вимагання хабара в 200 тисяч доларів одним з народних депутатів за прийняття закону.
  • Позафракційний народний депутат Гео Лерос у Facebook написав, що нібито детективи НАБУ викрили на хабарі помічника народного депутата Юрченка (фракція "Слуга народу").
  • Депутат від "Слуги народу" Олександр Качура повідомив, що Юрченко добровільно пише заяву про вихід з фракції"Слуга народу".
  • 15 вересня в парламенті Венедіктова заявила, що в даний час не бачить підстав повідомляти Юрченку про підозру.
  • Водночас у САП повідомили, що помічнику народного депутата оголошено про підозру у пособництві в отриманні хабара народним депутатом.
  • За даними слідства, помічник народного депутата виступив посередником в отриманні 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту з переробки твердих побутових відходів і підбурюванні щодо надання 200 тисяч доларів для підкупу народних депутатів - членів комітету для підтримки зазначених поправок.
  • Дії помічника депутата кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України - пособництво в отриманні неправомірної вигоди, вчинене посадовою особою, яка займає особливо відповідальне становище.
  • ВАКС обрав запобіжний захід помічнику народного депутата у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення понад 1 млн гривень застави.
  • 17 вересня, член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко з посиланням на власні джерела повідомив, що Венедіктова підписала підозру Юрченку.
  • Генпрокурор Ірина Венедиктова підтвердила, що підписала підозру і клопотання про утримання під вартою народного депутата Олександра Юрченка.