Напередодні переговорів політичних радників лідерів "нормандської четвірки" німецькі ЗМІ, посилаючись на джерела, повідомили, що на зустрічі 26 січня хочуть "визначити дату, коли Україна проведе переговори з сепаратистами про особливий статус Донбасу". Глава офісу президента Андрій Єрмак, який представляє українську сторону на зустрічі в Парижі, заявив, що ніяких прямих переговорів з представниками "ДНР" і "ЛНР" не було і не буде.

Здається, що інформацію про це дали ЗМІ, які взагалі не розуміють контексту.

Офіційна позиція України не змінювалася роками і всім відома –таких переговорів не буде

На сьогодні існує два формати - Нормандська четвірка і Мінська тристороння група. В одному з них вже беруть участь бойовики, і ніякі інші формати не обговорюються. Коли хтось дає інформацію про якісь "прямі переговори", потрібно враховувати кілька нюансів.    

По-перше, хто і що мається на увазі? Пушилін приїде до Києва? Очевидно, що ні. Та й з ким там взагалі можна розмовляти?

По-друге, ми всі розуміємо, що бойовики - не самостійні одиниці. І це важко спростувати після того, як вони відкрито оголосили себе членами "Єдиної Росії". Їх же прийняли в російську партію, і вони демонстрували публічно партійні квитки. Тобто, вони – громадяни РФ, члени партії Путіна. Яка ж у них самостійність? Як відомо, у "Єдиної Росії" є офіційний лідер – Дмитро Медведєв. І якщо вже з кимось говорити, то з лідером, а не з рядовими функціонерами.

По-третє, офіційна позиція України не змінювалася роками і всім відома –таких переговорів не буде. Думаю, якби щось подібне обумовлювалося, то Офісу президента не було б сенсу це заперечувати. Тому, звичайно, така інформація – повна нісенітниця.

Що стосується роботи у форматі Мінської Тристоронньої контактної групи, у ній, нагадаю, бере участь Україна, ОБСЄ, Росія і залучені Росією бойовики. Саме Росія приводить цих бойовиків на переговори.

Мені навіть було цікаво, як вони поводитимуться на засіданні, яке теж відбулося 26 січня (в роботі ТКГ була пауза у зв'язку з різдвяними святами), в контексті всіх подій, які відбуваються, всіх загострень. Але не змінилося взагалі нічого! Україна висловлює свою позицію, вони – гнуть свою лінію.

Що обговорюють в рамках Мінська? Особливий статус, розведення військ, відкриття КПВВ, обмін полоненими, гуманітарні питання ... діалог відбувається приблизно такий: Україна каже: "Відкрийте КПВВ". Вони відповідають: "Визнайте "Супутник V", тоді відкриємо", або "Не відкриємо – у вас COVID-19". Тобто, або просто не шукають компроміс, або висувають необгрунтовані, божевільні вимоги, щоб завести все в глухий кут. 

Денис Казанський, представник України в Тристоронній контактній групі