Повідомлення ЗМІ про Чауса в ДПС назвали фейком і маніпуляцією \ фото УНІАН

У Державній прикордонній службі (ДПС) висловили обурення маніпулятивними припущеннями, що викрадений екс-суддя Микола Чаус перебуває у військовій частині ДПС у Київській області.

Про це заявив прес-секретар ДПС Андрій Демченко в коментарі "Українській правді". "Вчора окремі видання і телеканали спробували створити абсурдну і маніпулятивну спекуляцію навколо ДПС. Спочатку проросійське видання "Страна", посилаючись на слова адвоката, робить висновок, що відео з даною особою монтувалося за допомогою програми, яку закупила одна з частин відомства. Далі більше, телеканал "Прямий", не тільки цитує це видання, а й посилаючись на цю інформацію, відразу виносить рішення, Чаус знаходиться саме в цій частині. Журналісти каналу навіть приїхали до неї, щоб продовжити сіяти брехню і створити такий же сюжет. При цьому представник каналу свої маніпулятивні дії з посмішкою називає хитрістю. Це не хитрість - це абсурд",-заявив прес-секретар.

За словами Демченка, представники вищевказаних ЗМІ роблять свої припущення і висновки на тому факті, що відео, опубліковане в телеграм-каналі "ChausUA Микола Чаус" 16 травня 2021 року, мовляв, змонтовано за допомогою програми Adobe Premiere Pro. Аналогічне програмне забезпечення в 2018-2019 роках придбала військова частина №2428, розташована в Київській області.

Відео дня

Демченко зазначив, що Державна прикордонна служба у своїй роботі дотримується певних норм і використовує ліцензійне програмне забезпечення, не порушуючи прав інтелектуальної власності.

Читайте такожУкраїна запевняє, що не причетна до викрадення судді Чауса у Молдові - МЗСЗакупівля програмного забезпечення відбувається на постійній основі і термін їх ліцензій діє відповідно до договорів. "Ліцензії тих програмних продуктів, про які говорять ці "журналісти", і які закуповувалися окремо в 2018 і 2019 роках, діяли рік", - підкреслює Демченко.

Залежно від потреб ДПС закуповує і офісне програмне забезпечення, і операційні системи, серверне програмне забезпечення і програмну продукцію для роботи з графікою і зображеннями, яку використовують комунікаційні підрозділи, роз'яснює він.

Окремо він зазначив, що ДПС не отримувала жодних звернень з метою надання або перевірки інформації про використання програмного забезпечення, за допомогою якого, нібито, монтувалося відео з Миколою Чаусом.

"Дії і проросійського видання і українського телеканалу, який таким себе хоче вважати, важко назвати об'єктивними, а їх представників журналістами. Цікаво, а телеканал "Прямий" часом не використовує програму Adobe Premiere, і якщо так, то чи мають вони відповідну ліцензію або користуються піратськими версіями. Тому прошу не спекулювати цією інформацією, оскільки закупівля програмного забезпечення робиться прозоро і у відкритому доступі. А припущення телеканалу "Прямий" про перебування Чауса в частині ДПС є маніпуляцією і фейком", - заявив Демченко.

Ситуація навколо екс-судді Чауса

17 травня телеграм канал "ChausUA Микола Чаус" опублікував відео з Чаусом, який заявив, що зараз він у безпеці і його ніхто не викрадав. Екс-суддя обіцяв повернутися в Україну найближчим часом. Дружина і адвокати впізнали екс-суддю, але вважають, що слова Чауса на відео недобровільні і його взяли в полон.

19 травня з'явилося нове відео на якому Чаус говорить, що збирається передати своїм друзям матеріали щодо його викрадення у 2016 році. Водночас український захисник Чауса не вірить у добровільність подібних звернень та справжність матеріалів, про які заявив екс-суддя.

Служба безпеки України вивчає всі пов'язані з українським екс-суддею Миколою Чаусом матеріали включаючи вищевказані відео, які можуть стати доказовою базою у відкритому раніше кримінальному провадженні.