ПВК Вагнера - Венедіктова розповіла, що робила Україна для видачі їй вагнерівців Білоруссю / скріншот відео

Ірина Венедіктова стверджує, що Офіс генпрокурора надіслав білоруській стороні всі необхідні документи, щоб екстрадувати російських бойовиків ПВК «Вагнер» на територію України.

Про це вона розповіла в інтерв’ю Савіку Шустеру.

Читайте такожВагнерівці у Білорусі: Єрмак прокоментував чутки про "зрив української спецоперації"

Відео дня

Україна направила екстрадиційний документ в Білорусь, не чекаючи й передбачених законом 10 днів, переконує Венедіктова.

«Прокурори сиділи цілодобово, міжнародний департамент сидів у суботу-неділю. Нічого готового не було», – заявила глава Офісу генпрокурора.

При цьому вона уточнила, що видача вагнерівців була випадком, коли Україну намагалися втягнути у міжнародну політику.

«І цей випадок може стати негативним прикладом. Тому були дуже обережні. Діяли чітко в межах закону... Чи сподівалися, чи ні (отримати бойовиків – УНІАН) – ми маємо це робити. І ми відпрацювали на 100%», – відповіла Венедіктова, додавши, що навіть обговорювала з білоруським колегою окремі юридичні деталі.

«Ми не втручаємося у справи інших країн. Ми залишаємо все у сфері кримінальної юстиції», – наголосила генпрокурор.

Затримання вагнерівців в Білорусі

  • У ніч на 29 липня під Мінськом затримали 32 російських найманців-«вагнерівців». Підконтрольна Кремлю ПВК нібито мала намір дестабілізувати ситуацію в Білорусі перед президентськими виборами 9 серпня.
  • Росія свою причетність заперечила. Після розмови з Путіним, білоруський президент припустив, що в усьому винна якась "третя сторона".
  • Офіс генпрокурора просив передати Україні найманців і направляв запит про видачу 28 осіб. Серед них - 9 українців. Слідство встановило, що ці особи воювали на Донбасі проти України у складі терористичних формувань. Шевченківський районний суд заочно обрав їм запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.
  • Врешті-решт Білорусь вирішила видати найманців Росії. Один затриманий залишився, адже має білоруський паспорт.
  • Президент України Володимир Зеленський емоційно розкритикував на "демонстративне видавання вагнерівців третій стороні" і вказав, що наслідки будуть трагічними.