Мені важко сформулювати вичерпний список викликів, які будуть стояти перед країною в 2024 році, бо це буде, скоріше, рік-виклик, ніж якась множина викликів. 2024-й буде касьяновим (тобто, високосним, але я не люблю це слово українською, бо воно точно кальковане з російської) роком, в чому я бачу сумний каламбур. Адже дуже багато обставин зовнішнього та внутрішнього характеру, які можуть скластися негативно для України, кристалізуються або можуть кристалізуватися саме в 2024 році.

Проте мені здається, що головним викликом для України в 2024 році будуть вибори в різних частинах світу, в результаті яких 31 грудня 2024 року може побачити зовсім іншу політичну конфігурацію світової політики, ніж вона є зараз.

В багатьох з цих виборчих кампаній тема України, війни з Росією, українських біженців та тимчасово переміщених осіб, і взагалі ставлення до подій в нашому кутку світу буде грати не вирішальну, але велику роль. І тому їхні результати вплинуть як на рівень підтримки нашої країни окремими країнами, так і на загальне інформаційне висвітлення. Тому я просто перерахую ті вибори, за якими я буду слідкувати в 2024 році, і поясню, чому вони впливають на перспективи України.

Відео дня

Головним викликом для України в 2024 році будуть вибори в різних частинах світу

Березень – "вибори" президента Росії. Чому це важливо? Тому, що до "червоної дати календаря" можна очікувати чого завгодно: від спроб масованого наступу задля "показати успіхи на фронті" до якихось ще людожерних ініціатив, а після цієї дати – масованої мобілізації.

Березень – вибори до парламенту Португалії. Чому це важливо? Тому, що найбільші шанси має коаліція на чолі з ультраправою партією Chega (Досить!). Як і всі ультраправі, вона виступає з ізоляціоністських позицій, тобто в таборі орбанів та фіцо може з’явитися ще один член.

Червень – вибори до Європарламенту. Чому це важливо? Голосування на виборах в Європарламент не є обов’язковим для громадян країн ЄС. Сам Європарламент, на відміну від національних парламентів, сприймається як інституція, що має невеликий вплив на повсякденне життя людей в Європі, і тому активність на виборах в Європарламент зазвичай відносно низька. В таких випадках непропорційно велику долю мандатів отримують ті, хто має, як кажуть англійською, більший мегафон. Тобто партії з країв політичного спектру, в яких є ядро активних підтримувачів, що йдуть голосувати, на відміну від менш політично активного електорату партій центристської налаштованості. UKIP - британська партія під проводом Найджела Фаража, програма якої дуже подібна до програм ультраправих партій Європи, саме завдяки цьому потрапляла в Європарламент в 2014 році, бо явка в Британії була відносно низькою. І ось вони отримали 27% всіх голосів на виборах в Європарламент (при тому, що ані після того, ані до того UKIP не змогла провести в парламент Британії жодного депутата).

Ми маємо очікувати непропорційного успіху ультраправих партій, в яких ізоляціонізм та відмова від підтримки України є частиною політичних програм. І відповідного висвітлення цього в медіа, навіть попри те, що (як показує приклад тієї ж UKIP) це не буде відображати дійсного стану політичної думки в окремих країнах.

Вересень – вибори в Австрії. Там зараз абсолютно ультраправа партія Свободи має величезну підтримку, десь на рівні 36-37% - набагато більше, ніж традиційні консерватори чи соціал-демократи. Просто епізод з історії партійного будівництва Партії Свободи – попередній голова партії в 2017 році був записаний на відео кореспондентом Шпігеля, який вдавав себе за родича російського олігарха і пропонував голові партії гроші та медіа-підтримку, а той був радий її прийняти і розповідав, що він будує стратегічне співробітництво з Путіним.

Вересень – вибори в земельні парламенти Німеччини (Бранденбург, Саксонія, Тюрінгія). Чому це важливо? Всі ці німецькі землі – Східна Німеччина. В усіх AfD, проросійські ультраправі, зараз є найбільш популярними серед усіх політичних сил. Їхній успіх приведе до того, що в Німеччині буде порушено політичне табу, яке існувало до цього дня – традиційні партії не вступають в коаліцію з AfD. Якщо це станеться на рівні земель, то AfD буде мати шанс стати ключовим партнером майбутньої коаліції і в Бундестазі. Ну, і медіа-висвітлення цього також не додасть підтримки Україні, бо лідери AfD будуть нон-стоп казати про призупинення підтримки України.

Ми маємо очікувати непропорційного успіху ультраправих партій, в яких ізоляціонізм та відмова від підтримки України є частиною політичних програм

Жовтень – найбільш ймовірна дата виборів у Великій Британії. Чому це важливо? Тому, що влада в Британії, скоріше за все, зміниться. Консерватори, як би до них не ставилося британське суспільство, є одними з найактивніших підтримувачів України по всіх фронтах - від економічного до міжнародного. І тому будь-яка зміна влади, хоча й не призведе до відмови від підтримки України, але може знизити її рівень, бо планка вже стоїть дуже і дуже високо.

Листопад – вибори президента США. Чому це важливо? Тому, що влада в США може повністю перейти від демократів до республіканців з непередбачуваним Дональдом Трампом. Цій темі зараз приділяється стільки уваги, що я утримаюся від подальших коментарів.

Листопад – вибори президента Молдови. Чому це важливо? Кремль вкладає великі гроші в те, аби змінити владу в Молдові і повернути її назад в статус країни-сателіта Москви. Коаліція, що привела до влади Майю Санду в 2020 році, не виглядає непереможною і ймовірність зміни влади в країні-сусіді на промосковську, на жаль, ненульова.

Сергій Будкін, співзасновник та керуючий партнер FinPointInvestment