Лукашенко прокоментував ймовірність нападу Росії на Україну / фото REUTERS

Олександр Лукашенко оцінив ймовірність підготовки повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Так, на думку Лукашенка, західні країни "звинувачують Росію" у підготовці нападу на Україну, щоб "молотити" Москву, вішаючи таким чином на неї ярлики, передає БЕЛТ.

"Ніхто в Росії не збирається нападати на Україну. Росія прекрасно бачить, що діється в Україні. І те, що там діється і що планують натовці і американці там, неприйнятно не тільки для Росії, але і для нас (Білорусі - УНІАН), тому що тут ми поруч", — запевнив Лукашенко.

Відео дня

Читайте такожДо 5 мільйонів біженців і продовольча криза: Резніков розповів про долю Європи у разі вторгнення РФ в Україну

Лукашенко додав, що "якихось розв'язок" в цьому напрямку варто очікувати після Нового року.

"Ще багато що зміниться за цей місяць. Ви ще багато чого побачите. Ми побачимо ось цю розв'язку від Чорного до Балтійського моря, до чого прийдемо", - заявив Олександр Лукашенко.

Нагадаємо, Білорусь ще більше зблизилася з Росією після погіршення відносин Лукашенка з ЄС і Україною. 

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що в Києві не виключають участі білоруських збройних сил у вторгненні на територію України, але поки не бачать прямої військової загрози.

Ситуація на кордоні і можлива агресія РФ

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.

4 грудня Західні розвідники поділилися варіантами дій Росії, якщо Кремль все ж таки зважиться на повномасштабне вторгнення в Україну.