Виселити Шарія з ЄС буде непросто / facebook.com/anatolijsharij

Блогер Анатолій Шарій, якого в Україні розшукують за підозрою в держзраді, оскаржив рішення Литви про позбавлення його статусу біженця.

Про це йдеться у відеоблозі редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка.

"В останній день, який допускається литовським законом, Шарій оскаржив це рішення, і тепер попереду кілька місяців тяганини, а можливо, навіть рік з копійками", - зазначив журналіст.

Відео дня

За його словами, суди Литви тепер мають підтвердити, що дії міграційної служби країни щодо Шарія були коректними.

Читайте такожМін'юст просити суд заборонити партію Шарія

"Доведеться почекати. Рано чи пізно, я абсолютно переконаний, литовська влада переможе і у Шарія не буде статусу", - вважає Сидоренко.

За його словами, позбавлення статусу біженця зробить перебування Шарія в країнах Євросоюзу нелегальним.

"Одночасно Шарія оголосили персоною нон грата в Литві. Це означає, що він не має права в'їхати на територію цієї держави, але, на жаль, може залишатися в інших країнах ЄС, поки його, скажімо, не депортують...",- пояснив Сидоренко.

У цьому контексті, за словами редактора, дуже важлива українська справа щодо Шарія. Якщо українська прокуратура зможе переконати владу країн ЄС, що розслідування має серйозне підґрунтя, фігуранта мають видати Україні.

Напередодні УП з посиланням на джерела повідомила, що Литва анулювала підозрюваному в держзраді в Україні Анатолію Шарію всі документи і оголосила його персоною нон-грата.

Справа Шарія

16 лютого стало відомо, що СБУ повідомила блогеру Анатолію Шарію про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України - ч.1 ст. 111 «державна зрада» та ч. 1 ст. 161 «порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками».

На думку слідчих, Шарій здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері та діяв на замовлення іноземних структур.

25 лютого СБУ оголосила Шарія в державний розшук.

1 березня Служба безпеки України направила до Київської міської прокуратури інформацію про внесення неправдивих даних при перереєстрації «партії Шарія».