Раніше повідомлялося, що газопровід добудований на 98% / фото ua.depositphotos.com

Найближчими днями США і Німеччина оголосять про угоду, що вирішує суперечку з приводу російського газопроводу "Північний потік-2".

Про це пише Reuters з посиланням на джерела, знайомі з цим питанням.

Президент США Джо Байден і канцлер Німеччини Ангела Меркель не змогли врегулювати розбіжності з приводу трубопроводу в ході зустрічі минулого тижня, але погодилися, що Москві не можна дозволяти використовувати енергію як зброю проти своїх сусідів. 

Відео дня

США стурбовані, що будівництво трубопроводу збільшить залежність Європи від російського газу і може позбавити Україну транзитних зборів.

Читайте такожОБСЄ поміняла представника в Україні: що про нього відомоЗа словами одного з джерел, результат переговорів "виглядає непогано".

Очікується, що рішення буде прийнято найближчими днями.

Друге джерело повідомило, що обидві сторони близькі до угоди, яка повинна запобігти відновленню санкцій США проти компанії Nord Stream 2 AG.

"Північний потік-2"

Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Будівництво газопроводу в обхід України планували завершити до кінця 2019 року разом з уже існуючим "Північним потоком-1".

Його спорудження призупинялося через введені США санкції проти компаній-підрядників, проте в лютому 2021 року відновилося. Nord Stream 2 AG вирішив добудувати його своїми силами.