23 вересня Верховна Рада ухвалила президентський закон про олігархів \ фото УНІАН

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав закон про олігархів.

Як повідомляється на офіційному сайті ВР, закон "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну і політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№5599) передано на підпис президенту України.

Як повідомляв УНІАН, 23 вересня Верховна Рада ухвалила президентський закон "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну і політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№5599). Його розглядали за спецпроцедурою і розглянули лише 13 поправок з поданих 1 тис. 270. Ряд депутатів були незадоволені спеціальною процедурою розгляду законопроекту, оскільки вони не мали можливості поставити на розгляд парламенту свої поправки до законопроекту.

Відео дня

Читайте такожСтефанчук сказав, чи загрожує закону про олігархів переголосування

Того ж дня голова фракції "Голос" Ярослав Железняк заявив, що під час ухвалення закону про олігархів виникла колізія. За його словами, депутати хочуть знову переголосувати статтю 5 закону. "Стаття про те, як олігарх визнається олігархом", - пояснив парламентарій.

Своєю чергою, тодішній голова ВР Дмитро Разумков подякував парламенту за те, що підтримав поправку №398, ініціатором якої, зокрема, був він.

Поправкою №398 пропонувалося встановити, що рішення про визнання особи олігархом ухвалюється головою Національного агентства з питань запобігання корупції за зверненням комісії з питань протидії надмірному впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті.

Водночас, поправка №398 на голосування під час прийняття закону не ставилася. Депутати голосували за поправку №406, яка передбачає, що рішення про визнання особи олігархом приймається Радою нацбезпеки і оборони на підставі подання Кабінету міністрів, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки України або Антимонопольного комітету.

3 листопада ВР усунула "неузгодженості" в законі про олігархів, уточнивши повноваження РНБО. Відповідне рішення депутати підтримали трьома голосуваннями. В уточненому тексті закону, який опубліковано на сайті парламенту, зокрема, у його статті 5 вказується, що за клопотанням особи, щодо якої розглядається питання про визнання її олігархом, та на підставі відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони України її особисті усні пояснення заслуховуються на засіданні РНБО. Уточненим текстом закону зміни вносяться також до статей 7 та 9 закону. По всьому уточненому тексту закону вказується, що органом, який бере участь у процесі визнання особи олігархом, є РНБО.

У статті 5 також йдеться: рішення про визнання особи такою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), ухвалюється Радою національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету міністрів України, члена РНБО, Національного банку України, Служби безпеки України або Антимонопольного комітету України.