Зеленський розповів, хто вже готовий обговорювати майбутню безпеку України / president.gov.ua

Сім країн готові обговорювати зміст міжнародної угоди щодо гарантій безпеки для України.

Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю турецькому телеканалу Habertürk.

"США, Великобританія, Туреччина, Польща, Німеччина, Франція, Ізраїль – це ще не всі гарантери, але я назвав ті країни, які готові приїжджати і обговорювати список гарантій безпеки. Тому це - перший крок. Зустріч з цими гарантами, потім - об'єднане розуміння гарантій безпеки, а потім вже спілкування з російською стороною", - зазначив він.

Відео дня

За його словами, частина країн готові підтримувати Україну повністю, а частина - ні, тому необхідна зустріч на рівні радників і обговорення пунктів потенційного документа.

Він упевнений, що ця зустріч точно буде, тому що її підтвердили представники майбутніх держав-гарантерів.

За його словами, зустріч з гарантерами чи представниками цих лідерів, потім об'єднане розуміння гарантій безпеки буде першим кроком, а другим буде вже спілкування з російською стороною.

"Це дуже важливо для нас, на які саме гарантії згодні ці країни. У них різні погляди. Деякі згодні на все, на повну підтримку, а деякі - не на повну. Тому нам потрібна спільна зустріч із цими країнами на рівні радників, які говоритимуть про цей документ - майбутні гарантії нашого суверенітету, незалежності та територіальної цілісності. Коли ми побачимо, що це прийнятно для нас, що ми відчуваємо впевненість у майбутньому, а не так, як із Будапештським меморандумом чи з іншими документами, які були у нас в минулому, але які не працюють. Після цього у нас буде зустріч з Росією", - зауважив Зеленський.

Він додав, що організація та підготовка зустрічі триватиме певний час, але це не буде довго, тому що Україна не може чекати, адже саме на її територіях триває війна з Росією і саме українці помирають.

"Тому ми маємо здійснити цю зустріч найближчим часом і так само найближчим часом - і зустріч з Росією", - додав глава держави.

Раніше також повідомлялося, що Україна запропонувала підписати Міжнародний договір про нову систему гарантій безпеки для неї. Серед гарантів офіційний Київ бачить країни-члени Ради Безпеки ООН, в тому числі Росію, США, Великобританію, Китай, Францію, а також Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу та Ізраїль.

Водночас раніше президент Зеленський заявив, що США не погоджуються надати гарантії безпеки у тому вигляді, як просить Україна.

Вас також можуть зацікавити новини: