Зараз РНБО збирає інформацію про потенційних олігархів / фото УНІАН, Дмитро Хилюк

У Раді національної безпеки і оборони України запевняють, що незабаром оприлюднять перелік олігархів, і там не буде випадкових людей.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу по завершенню засідання РНБО повідомив її секретар Олексій Данілов.

Він зазначив, що цей перелік буде публічним і відкритим, і туди потраплять лише ті, хто відповідає критеріям олігарха, зокрема щодо статків в понад 1,2 млрд грн, а також ті, хто має значний вплив на ЗМІ, будучи їхніми власниками.

Відео дня

“На сьогодні такі люди діляться на дві категорії: одні кажуть, що не є олігархами, що вони - інвестори, називають інші тлумачення, а іншим навпаки дуже хочеться, щоб їх внесли в олігархи. Тому давайте дочекаємось прийняття закону і прийняття процедури”, - сказав Данілов.

Разом з тим він зауважив, що не варто розуміти так, що список олігархів з’явиться лише після того, як буде ухвалено відповідний президентський законопроект.

Данілов пояснив, що зараз РНБО збирає інформацію щодо потенційних олігархів, ця інформація буде оброблена і на її основі буде створено цей список.

Коментуючи запитання журналістів про те, що законопроект занадто розпливчатий, не містить конкретики, Данілов зазначив, що треба з чогось починати, оскільки про олігархів і необхідність обмежити їхній вплив говорять вже 20 років.

Секретар РНБО сподівається, що народні депутати не вихолостять президентський законопроект, як нещодавно спробували це зробити із законом про декларування.

А якщо так станеться, сказав він, то президент скористається своїм правом вето.

“Головні речі у цьому законі мають лишитися. Щоб не було так, як із законом, який вчора проголосував парламент, а Володимир Олександрович (Зеленський) заявив, що буде накладати вето”, - підсумував Данілов.

Читайте такожМедведчук став першим, хто купив посаду в Раді - Данилов

Закон про олігархів: що відомо

  • 2 червня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради як невідкладний проект закону «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» (№ 5599).
  • Законопроект визначає коло осіб, які підпадають під визначення олігарха, і встановлює правила їхніх прозорих взаємовідносин з представниками влади. Передбачено створення реєстру олігархів.
  • Згідно з документом, визначатиме, хто в Україні є олігархом, Рада національної безпеки і оборони.
  • Як передбачається, закон має стати першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні. На його основі будуть розроблені антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, що переформатують економічні й суспільні відносини в країні.