Депутати СН провели ніч в окопах на Донбасі / Фото Тетяни Циби та інших депутатів фракції СН

У "Слузі народу" розповіли про поїздку народних депутатів від їхньої фракції на Донбас.

Про це депутати "СН" повідомили в коментарі УНІАН.

Читайте такожНардепка-"слуга" розповіла, як сили ООС реагують на провокації окупантів

Відео дня

Народний депутат від "СН" Тетяна Циба розповіла, що вчора вони приїхали в Костянтинівку (Краматорський район Донецької області). "З Костянтинівки нас всіх розвезли по різних частинах", - зазначила вона.

За її словами, депутатів, яких у поїздці було близько 100, розмістили "в реальні окопи". "Хтось був в бліндажі, хтось був, якщо частина стоїть в селі на лінії розмежування, то тоді в будинку на лінії розмежування", - розповіла вона і додала, що депутатів розміщували по одному-двоє в різних військових частинах уздовж лінії розмежування.

Також Циба зауважила, що деякі депутати на першій лінії перебували за 50-70 метрів до окупантів, а деякі – стояли в нічному чергуванні з військовими.

Циба наголосила, що їм було важливо почути думку військовослужбовців, зокрема щодо того, як вони бачать питання перемир'я, які вони мають проблеми, як вони харчуються. Крім того, депутати спілкувалися й з місцевим населенням.

Парламентарій також розповіла, що депутати разом з військовослужбовцями "смачно повечеряли", і в розмовах з ними також переконалися, що в питанні харчового забезпечення все гаразд.

Своєю чергою, заступниця голови фракції "СН" Євгенія Кравчук у коментарі УНІАН розповіла, що за результатами поїздки буде підсумовано усю інформацію, яку отримали депутати. "Зараз ми обов'язково її акумулюємо, систематизуємо, зробимо загальну аналітичну доповідь. По різних питаннях", - сказала вона і додала, що по деяких питаннях, ймовірно, потрібно буде звертатися, зокрема, до уряду.

Основними парламентськими комітетами, які опрацьовуватимуть отриману інформацію, будуть:

  • Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки;
  • Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів;
  • Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики;
  • Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Крім того, поїздка обговорюватиметься і на засіданні фракції "СН" вже на пленарному тижні.

Наразі депутати вже повертаються з поїздки.

Візит нардепів СН на Донбас

Президент України Володимир Зеленський 20 жовтня анонсував поїздку 120 депутатів від партії "Слуга народу" на Донбас 21-22 жовтня.

21 жовтня Кравчук зазначила, що близько ста народних депутатів від "Слуги народу" того ж дня прибудуть з робочою дводенною поїздкою на Донбас.

"Ми в потязі… прибуття в 12 з копійками в Костянтинівку на вокзал. Після цього ми ділимося на менші групи по 10-12 людей і після цього кожну групу будуть закріплювати за якоюсь бригадою. Ми разом з військовими їдемо на місце їхньої дислокації, потім вони будуть відповідати за нашу програму. Ми будемо ночувати, це на два дні поїздка. Власне, де наші військові ночують та харчуються, - там будуть і народні депутати. Назад повертаємося також потягом", - заявила Кравчук.

За її словами, для депутатів важливо поспілкуватись з військовими та мирним населенням стосовно того, що для них означає період припинення вогню на Донбасі.

"Ми хочемо також поспілкуватись з цивільним населенням, з тими, хто проживає неподалік лінії розмежування. Дуже важливо, що ця поїздка відбувається саме під час припинення вогню", - зазначила вона.

Кравчук також додала, що засідання фракції "Слуга народу", скоріше за все, вже відбудеться після приїзду в Київ.

"Ми будемо працювати малими групами, щоб покрити більшу територію. Малі групи будуть розпорошені і в Луганській та Донецькій областях по лінії розмежування", - зауважила вона.

Відповідаючи на запитання, скільки народних депутатів прибудуть на Донбас, Кравчук зазначила: "Я точну цифру не можу сказати, тому що в кожному вагоні є багато народних депутатів і приватним транспортом вони приїжджають - я думаю, що точно близько ста депутатів буде. Були депутати, які буквально вчора були змушені здати квитки, бо погано себе почували або тільки перехворіли лікар заборонив їм після пневмоній приїжджати в польові умови".