Зеленський перебуває із робочою поїздкою на Луганщині / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вважає, що передбачені планом дій щодо Донбасу вибори потрібні, але вони не є самоціллю.

Читайте також"Ми нав'язуємо свою ініціативу" : в РНБО прокоментували план дій ТКГ щодо ДонбасуЯк передає кореспондент УНІАН, про це глава держави заявив під час робочої поїздки на Луганщину.

На його думку, у разі покрокового виконання плану дій щодо деокупації Донбасу, навесні там можна буде провести вибори.

Відео дня

«Я вважаю, що вибори потрібні, але це все ж таки не сама ціль. Найголовніше – це сама деокупація, після чого можуть бути вибори. Якщо всі будуть хотіти закінчити війну, то вона точно закінчиться, і тоді така можливість є», – наголосив він.

Зеленський підкреслив, що «демократичні, цивілізовані та прозорі вибори» не можуть бути проведені «без нормальної безпекової ситуації».

«Туди не приїдуть спостерігачі, не буде представників всіх партій і не буде представників ЦВК, тому про які тоді вибори говорити», - пояснив президент.

План дій ТКГ щодо Донбасу: що відомо

5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі оприлюднила 5 головних пунктів нового плану дій по Донбасу.

Цими пунктами визначено:

  • виведення іноземних військ, незаконних збройних формувань та найманців з території України на початку 2021 року;
  • скасування владою Російської Федерації низки рішень і документів, які є прямим втручанням в життя ОРДЛО;
  • відновлення контролю над відповідною ділянкою російсько-українського державного кордону за допомогою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ;
  • збільшення чисельності місії СММ ОБСЄ у чотири рази (на 1 тис. 500 осіб);
  • лише за виконання перших чотирьох умов - підготовка та проведення на території ОРДЛО виборів (за допомогою ОБСЄ).

Українська делегація представила свою позицію ОБСЄ та російській делегації.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що план України щодо Донбасу «розходиться» зі змістом і послідовністю дій, передбачених Мінськими угодами.