Сергій Лабазюк: Держава має підтримати бізнес під час локдауну / фото УНІАН

Україні найближчим часом не вдасться оминути загальнонаціональний локдаун. Станом на сьогодні ситуація з темпами захворюваності критична, а в «червоній» зоні вже опинилися Київ та 11 областей.

Жорсткі карантинні обмеження передусім ударять по сфері послуг, непродовольчих магазинах, ринках, ресторанах, кав’ярнях та торгових центрах. Підприємці будуть змушені зачинятися, скорочувати робочі місця та обмежувати свою діяльність, працюючи на виніс. За таких умов економічні втрати неминучі. Таку думку висловив народний депутат України від партії «За майбутнє» Сергій Лабазюк.

«Минулого року я був категорично проти введення локдауну, тому що розумів обсяги негативних наслідків. Проте, яка ситуація склалася сьогодні? Темпи захворюваності набагато вищі, ніж були минулої весни. Ситуація пікова! Якщо не вводити локдаун, помиратимуть люди. Проте в разі його запровадження економіка України не витримає. Ми ще не оговталися від попередньої кризи», – розповів Сергій Лабазюк.

Відео дня

Читайте такожЗеленський закликає місцеву владу платити людям і бізнесу в умовах локдауну (відео)Як вважає політик, росту ВВП на 4% в 2021 році, який уряд заклав у державний бюджет, однозначно не буде. Також йдеться про невиконання інших планових показників бюджету.

«Закладаючи в бюджет ріст ВВП, ніхто не міг передбачити нову хвилю захворюваності. Крім того, податкова вже просить у підприємців податки наперед. Це свідчить про невиконання планових показників бюджету у частині надходжень і видатків», – вважає народний депутат.

Питанням залишається, як держава планує підтримати малий та середній бізнес, що є основним джерелом наповнення казни.

Сергій Лабазюк пропонує два механізми стимулювання діяльності бізнесу на період карантинних обмежень.

«У кризовий період не варто забувати про інвестиції та створення нових робочих місць. Однозначно наші банки повинні надавати кредити під відсоток, який є підйомним для бізнесу. 15-20% кредиту – непідйомні для українського підприємця. Центробанки інших країн світу під час пандемії зменшують облікові ставки. Водночас наша держава робить усе навпаки. Отже, дешеві кредити, які стимулюють розвиток бізнесу в нинішні важкі часи, – перший механізм. Другий полягає в послабленні податкового навантаження та наданні пільг, щоб бізнес не зачинявся чи не ховався в тінь. Отже, дешеве кредитування та зниження податкового навантаження – обов’язкові кроки для того, щоб бізнес міг сьогодні вижити», – підсумував політик.