З Литви висилають колишнього "завгоспа" Януковича Андрія Кравця / Колаж УНІАН, фото УНІАН, фото Вікіпедія

З Литви висилають колишнього поплічника Віктора Януковича Андрія Кравця. Про це інформує Delfi.

Видання нагадує, що з 2010 року після обрання Януковича президентом України Кравець обіймав посаду керівника Державного управління справами.

"Його називали "завгоспом Януковича". Він дбав про різні побутові питання. І робив він цей дуже ретельно: коли після Майдану Янукович утік до Росії, люди виявили у його резиденції золоті унітази, приватний зоопарк та колекцію антикварних автомобілів", - йдеться у матеріалі.

Відео дня

У Департаменті держбезпеки Литви зазначили, що Кравець із дружиною Мариною Пелих брали участь у присвоєнні режимом Януковича щонайменше 35 млрд. євро з бюджету України, "займалися фінансами президента та розкішшю його особняка", а після втечі Януковича Кравець із дружиною також залишив Україну.

У 2014 році Кравець із сім'єю отримав посвідку на проживання у Литві, він провів у країні майже 10 років, заснував бізнес. Служби звернули на нього увагу на початку 2023 року через рік після вторгнення Росії в Україну.

"Кравець та Пелих підтримували зв'язки з оточенням Януковича, працювали на його проросійський режим, тому мали бути лояльними щодо Росії та її агресивної зовнішньої політики, яка становить загрозу нацбезпеці Литви. Російські служби можуть використовувати Кравця та Пелих у своїх цілях як лояльних та надійних осіб", – зазначають правоохоронці.

На думку суду, той факт, що вони займаються приватним бізнесом і не були засуджені в Україні, не означає, що їхні зв'язки з Януковичем і його оточенням перервалися, і вони не загрожують нацбезпеці країни.

Останні новини про поплічників Януковича

У березня двоє топ-посадовців часів Януковича отримали заочні вироки, їхнє майно конфісковано. Мова йде про екс-міністра освіти та науки Дмитра Табачника та колишнього очільника Державної реєстраційної служби Дмитра Ворону.

Обидва зловмисники переховуються в Росії і тимчасово окупованій території України, де проводять підривну діяльність проти нашої держави.

Також УНІАН повідомляв, що 20 лютого Державне бюро розслідувань повідомило про підозру Володимиру Сівковичу, заступнику секретаря РНБО часів Януковича.

Вас також можуть зацікавити новини: