Глава МЗС допускає, що причина закриття кордону політична, а не епідеміологічна / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що причина закриття кордону Білоруссю для українців буде вивчена для подальшого належного реагування.

Про це він сказав в перерві програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна".

Читайте такожКулеба заявляє, що йому не відомо про заборону українцям відвідувати Білорусь

Відео дня

"Складність ситуації виникла через те, що Білорусь сказала, що в них зростає чисельність хворих на COVID, і тому вона обмежує пересування, закриває кордон з трьома сусідніми країнами - Україною, Польщею та Литвою. З Росією не закрили. Це їхня офіційна версія", - сказав Кулеба.

"Ми зараз вивчаємо це рішення. Консультуємось з Польщею та Литвою для того, щоб відреагувати на нього належним чином, але на жаль, це було нічим не спровоковане рішення білоруської сторони. Ми шкодуємо, що вони обрали такий шлях, але це за умови, якщо з'ясується, що реальна причина - це не COVID, а велика політика. Ми зараз це питання вивчимо і будемо відповідно реагувати", - наголосив Кулеба.

Нагадаємо, Державний прикордонний комітет Республіки Білорусь вирішив обмежувати в'їзд з боку України нібито у зв'язку з COVID-19.

Читайте такожКулеба назвав умови для зустрічі з лідерами білоруської опозиції

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.