Посадовцю ФПУ повідомлено про підозру за фактом розтрати чужого майна / фото dbr.gov.ua

Заступнику голови Федерації профспілок України повідомлено про підозру за незаконне відчуження будівлі державної курортної бальнеологічної лікарні у Києві.

Як повідомляє Державне бюро розслідувань, заступник голови ФПУ у 2019 році разом із іншими посадовцями ухвалював рішення щодо незаконного відчуження на користь приватного підприємства будівлі державної курортної бальнеолікарні в Києві.

"Згідно з висновком судової оціночно-будівельної експертизи, загальна вартість приміщення становила 138 млн 308 тис. грн. Лікарня, яка взагалі не підлягала відчуженню, була продана ще й за значно нижчою вартістю", - йдеться в повідомленні в ДБР.

Відео дня

Тим часом у Службі безпеки України розповіли, що до масштабної схеми привласнення державних установ санаторно-курортної сфери України причетні, окрім заступника голови ФПУ, ще й четверо колишніх посадовців Головного управління комунальної власності КМДА.

Схема їхньої "роботи" полягала в тому, що посадовці з КМДА виписували документи, які передавали Федерації профспілок право власності на державні об'єкти. Потім ці об'єкти продавалися за ринковою вартістю через підконтрольні фірми.

"Вони займались незаконним "виведенням" із держвласності соціальних закладів для їхнього подальшого продажу та отримання тіньових прибутків. Серед привласненої нерухомості: українські санаторії, реабілітаційні центри і навчально-спортивні установи", - розповіли в СБУ.

Правоохоронцям вдалося виявити й повернути державі вже 230 незаконно приватизованих установ загальною вартістю 25 млрд грн.

Зазначається, що посадовцю ФПУ повідомлено про підозру за фактом розтрати чужого майна, зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України). Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді взяття під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі 124 млн. грн., а також відсторонив його від посади заступника голови Федерації профспілок України строком на два місяці.

Чотирьох посадовців з КМДА підозрюють за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Діяльність правоохоронців

Як повідомляв УНІАН, раніше правоохоронці спільно із КМДА запобігли незаконному відчуженню у приватну власність Оболонського острова площею 147,7 тис. кв.м, що розташований поряд зі столичним парком "Наталка".

Детективи НАБУ втановили, що в 2019-2020 роках з власності територіальної громади м. Києва виведено гідротехнічну споруду "Дамба напірна-багатофункціональна". Право власності на дамбу незаконно оформили на приватну компанію. Водночас, відповідно до міського кадастру територія острова обліковується за комунальним підприємством "Плесо" і належить громаді Києва.

Також нагадаємо, що раніше до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) передано корпоративні права на 350 млн грн торгово-розважального центру Ocean Plaza в Києві. Його кінцевим бенефіціарним власником є громадянин РФ з близького оточення глави Кремля. Гроші від діяльності ТРЦ отримували громадяни РФ, які в подальшому використовували їх для функціонування патронних заводів та забезпечення боєприпасами військових РФ на території України.

Вас також можуть зацікавити новини: