Міхеїл Саакашвілі регулярно коментує політичну ситуацію у Грузії / фото REUTERS

Заяви чинного голови виконавчого комітету Нацради реформ України Міхеїла Саакашвілі  про теперішню політичну ситуацію в Грузії не повинні псувати стосунки українського та грузинського народів, оскільки це висловлювання і позиція приватної особи, а не держави загалом.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 14 липня, повідомляє ТСН.

"Загалом ситуація викликає жаль, тому що, по суті, відбувається наступне: є громадянин України, який не наділений правами і повноваженнями представляти позицію держави, але який активно коментує ситуацію в Грузії напередодні виборів, цим громадянином є Міхеїл Саакашвілі, і кожна його заява закінчується тим, що українського посла викликають в МЗС Грузії і висловлюють йому там своє невдоволення заявами пана Саакашвілі. Тобто тут дисбаланс в чому? Що приватна особа виступає, а держава за це, перепрошую, "відгрібає", - пояснив Дмитро Кулеба.

Відео дня

З його слів, українська сторона розуміє ситуацію в Грузії, яка наразі є дуже чутливою напередодні виборів. Крім того, Україна цінує дружбу з Грузією та сусідами по Чорному морю і розраховує на стабілізацію відносин.

Читайте такожСкандал із Саакашвілі: в українському МЗС прокоментували ситуацію

"Ми розуміємо ситуацію в Грузії, вона дуже чутлива напередодні виборів. Ми надзвичайно цінуємо дружбу з нашими грузинськими партнерами, сусідами по Чорному морю і розраховуємо на стабілізацію відносин і усунення цього подразника. Тому що я глибоко переконаний, що заяви жодної приватної особи не можуть зруйнувати або підважити ані стосунки між нашими народами, ані відносини між нашими державами. Позиція МЗС з цього питання максимально чітка, вона офіційно задекларована: пан Міхеїл Саакашвілі є приватною особою і у своїх коментарях щодо ситуації в Грузії не представляє позицію України", - пояснив Кулеба.

Нагадаємо, востаннє колишній президент Грузії й нинішній голова Виконавчого комітету реформ при президенті України Міхеїл Саакашвілі заявив, що вважає уряд Грузії "повністю нелегітимним". Через це депутати Грузії ініціювали звернення до України з вимогою роз'яснень висловлювань Саакашвілі.

"Я ні на мить не визнаю його законність і ні на мить не визнаю законність ситуації, яка зараз склалася у Грузії", - сказав він у своєму відеозверненні. 

Після цього українського посла в Грузії Ігоря Долгова викликали до МЗС Грузії. Тбіліські дипломати висловили занепокоєння щодо висловлювань Саакашвілі на адресу влади Грузії і зауважили, що "такі дії завдають значної шкоди відносинам двох країн".