Зеленський і Боррель - ЄС висловлюється за створення переговорного майданчика щодо Криму / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з віце-президентом Європейської комісії, високим представником ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель обговорили питання мирного врегулювання на Донбасі та ситуацію в тимчасово окупованому Криму.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, Зеленський подякував представнику ЄС за візит попри пандемію коронавірусу.

Читайте такожПостпред України в ООН назвав умову відновлення водопостачання до Криму

Відео дня

«Ключова увага під час зустрічі була приділена питанням мирного врегулювання на сході України та ситуації в тимчасово окупованому Криму», - йдеться в повідомленні.

Високого представника ЄС було поінформовано про безпекову ситуацію на Донбасі та перебіг виконання домовленостей, досягнутих під час Паризького саміту в «нормандському форматі».

Зеленський зауважив, що під час поїздки представників ЄС на Донбас, що запланована цього тижня, європейські посадовці зможуть на власні очі побачити, як дотримується режим тиші, у яких умовах несуть службу українські військові тощо.

Президент наголосив на критичній важливості збереження тематики деокупації Криму у фокусі уваги ООН та ЄС. Також порушувалося питання створення переговорного майданчика для деокупації Кримського півострова.

«Для нас ключове питання, щоб з’явився постійно діючий майданчик, на якому піднімаються, перш за все, гуманітарні питання, питання прав людей, питання українців на території тимчасово окупованого Криму, загалом питання повернення нашої окупованої території», – заявив глава держави.

Зеленський і Боррель також обговорили підготовку до 22-го саміту Україна – Європейський Союз, який відбудеться 1 жовтня в Брюсселі. Президент висловив сподівання, що спільна заява, яка буде ухвалена за результатами саміту, належно відображатиме рівень амбіцій сторін щодо подальшого поглиблення стратегічного партнерства та економічної інтеграції між Україною та ЄС.

Анексія Росією Криму: що відомо

  • Росія у березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши "референдум" щодо його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до Росії.
  • 18 березня в Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели ряд економічних санкцій проти РФ.