Зеленський в Конгресі США: говорили про план перемоги і допомогу Україні  / фото ua.depositphotos.com

У четвер, 21 вересня, президент України Володимир Зеленський, який перебуває у США з офіційним візитом, приїхав до Вашингтона.

Оновлено (18:56): Президент України Володимир Зеленський зустрівся з лідерами Конгресу в Капітолії США. Зауважимо, під час цього візиту, на відміну від попереднього, що відбувся в грудні 2022 року, президент не мав виступу на спільному засіданні Конгресу. Як повідомляє NBC, спікер Палати представників від Республіканської партії Кевін Маккарті відхилив відповідне прохання Зеленського, пославшись на те, що не вистачає часу через напружений законодавчий тиждень.

В коментарях для ЗМІ після зустрічі Маккарті зазначив, що український президент у відповідь на запитання про те, чого зараз потребує його країна, чітко відповів – повітряне прикриття та далекобійна артилерія, яка могла б вразити росіян, які окупували Крим, пише The Guardian. 

Відео дня

Маккарті зазначив, що виходячи з опису бойових умов, які надав йому Зеленський, США б за аналогічних обставин не відправляли б свої війська без забезпечення більшого повітряного прикриття. Маккарті також заявив, що Україні потрібні план перемоги і підзвітність. 

Голова комітету закордонних справ Палати представників Майкл МакКол сказав журналістам після зустрічі, що Зеленський у розмові з законодавцями стверджував, що "перемагає". МакКол наголосив, що "більшість з [республіканської] більшості підтримує це", але вони потребують впевненості в тому, що Україна має чітку стратегію перемоги.

"Війна на виснаження не призведе до перемоги. Це те, чого хоче Путін. Він хоче зламати волю американського народу та європейців", – зазначив МакКол.

За інформацією Punchbowl News, після зустрічі з Зеленським Маккарті не оголосив про будь-які зобов’язання щодо надання Україні допомоги.

Оновлено (19:10): Президент України Володимир Зеленський також зустрівся з американськими сенаторами у Вашингтоні. Глава державу після зустрічі заявив, що це був "чудовий діалог". "Ми вдячні вам, журналістам, сенаторам і всім іншим за те, що нам допомогли", – сказав Зеленський, покидаючи зустріч. Він також додав, що "говорили про дуже багато деталей", не вдаючись до подробиць. 

Республіканець, лідер меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл назвав зустріч "хорошою". Демократ, лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер заявив журналістам, що Зеленський попередив їх про небезпеку у разі відсутності додаткового фінансування для України.

"Було одне речення, яке підсумовує все. Я його дослівно цитую. Зеленський сказав: "Якщо ми не отримаємо допомоги, ми програємо війну". Це його цитата", – сказав Шумер. 

Як писав AP, очікувалося, що в Капітолії відбудеться приватна розмова Зеленського з лідерами республіканців і демократів у Палаті представників і Сенаті, а також зустріч Зеленського із сенаторами за закритими дверима в Старій залі Сенату.

Лідер демократів у Палаті представників Гакім Джеффріс супроводжував Зеленського до Капітолія. Спікер Палати представників, республіканець Кевін Маккарті, напередодні візиту заявив, що планує окрему зустріч із Зеленським з двопартійною групою законодавців і головами комітетів.

"У мене будуть запитання до президента Зеленського", – сказав Маккарті і уточнив, що прагне отримувати більше підзвітності щодо коштів, які США передали Україні, перш ніж обговорюватиметься збільшення витрат на допомогу українським силам. Маккарті також сказав, що прагне дізнатися, яким є план перемоги Зеленського. 

Напередодні візиту Зеленського речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що президент здатний переконати американських законодавців залишити життєво важливу підтримку України з боку США.

"Для членів Конгресу дуже важливо почути безпосередньо від президента про те, з чим він стикається в цьому контрнаступі, і як він досягає своїх цілей, і що йому потрібно, щоб продовжувати досягати цих цілей", – сказав Кірбі журналістам.

Група законодавців від Республіканської партії (23 члени Палати представників та шість сенаторів) перед зустріччю з Зеленським підписали листа, у якому виклали свою позицію щодо останнього запиту адміністрації Байдена про додаткове фінансування для України. Вони нагадали про вже схвалену допомогу на суму понад 100 мільярдів доларів та заявили, що страгедія надання допомоги є незрозумілою.

"Яка наша стратегія і який план виходу президента? Що адміністрація визначає як перемогу в Україні? Було б абсурдом відмовитися від відповідальності Конгресу, задовольнити цей запит, не знаючи відповідей на ці запитання", – цитує WSJ.

Сам Зеленський, повідомляючи про візит, зазначив, що сьогодні відбудуться "важливі переговори у Вашингтоні" і "ППО для України – серед топових питань". Після зустрічей зі законодавцями очікується також зустріч Зеленського з американським лідером Джо Байденом у Білому домі.

Допомога Україні і візит Зеленського в США - це треба знати

З початку повномасштабної війни в Україні Конгрес США підтримав схвалення чотирьох раундів допомоги Україні на загальну суму близько 113 мільярдів доларів. Частина цих грошей пішла на поповнення запасів американської військової техніки після її відправлення на передову.

Білий дім працює над посиленням підтримки України і стикається з супротивом з боку частини представників Республіканської партії. Адміністрація президента Джо Байдена вимагає від Конгресу додаткові 24 мільярди доларів на військові та гуманітарні потреби України.

Перед візитом президента України Володимира Зеленського державний секретар Ентоні Блінкен і високопосадовці розвідки провели зустріч зі законодавцями з цього питання.

Вас також можуть зацікавити новини: