Зеленський підписав закон про олігархів /фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про олігархів.

Про це повідомляється на сайті президента.

"В усіх успішних країнах Європи немає такої гілки влади, як олігархи. Держави там працюють в інтересах своїх громадян, а не купки найбагатших. Саме за такі зміни для України проголосували наші громадяни у 2019 році", – зазначив глава держави.

Відео дня

Читайте такожДепутатку Людмилу Буймістер виключили зі "Слуги народу"

Закон про олігархів: у чому суть

Згідно з прийнятим документом, визначатиме олігарх людина чи ні буде РНБО за зверненням Кабміну, СБУ, Нацбанку, члена РНБО чи Антимонопольного комітету.

При цьому вводить у дію відповідне рішення РНБО президент, а набирає чинності після офіційної публікації.

Олігарх - людина, яка має значну економічну та політичну вагу у суспільному житті.

Олігархом можуть назвати людям, якщо він відповідає мінімум трьом критеріям, які вказані в документі, а саме:

  • бере участь у політичному житті;
  • має вплив на ЗМІ;
  • є кінцевим бенефіціарним власником підприємства, яке є монополістом на ринку і протягом року утримує або посилює своє положення;
  • володіє активами, загальна вартість яких перевищує 2 мільярди 270 млн гривень.

Закон про олігархів: що було раніше

Закон привів до розладу у відносинах президента Володимира Зеленського та Дмитра Разумкова, який на той момент обіймав посаду спікера парламенту. Річ у тім, що спікер Ради наполягав на внесенні редагування до другого читання, але ця правка забрала б у Ради нацбезпеки та оборони функцію визначати, хто олігарх, а хто – ні.

3 вересня Верховна Рада ухвалила президентський закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№5599).

Його розглядали за спецпроцедурою та розглянули лише 13 поправок із представлених 1270.

Деякі депутати були незадоволені спеціальною процедурою розгляду законопроекту, оскільки вони не мали можливості поставити на розгляд парламенту свої поправки до законопроекту.

Після першого читання документ відправили на розгляд до Венеціанської комісії, але після цього ініціювали відставку Разумкова з посади спікера парламенту.

7 жовтня народні депутати відправили Дмитра Разумкова у відставку з посади голови Верховної Ради. "За" відповідне рішення проголосували 284 нардепи.

При цьому в законі залишалася низка суперечностей, які усунули 3 листопада. А 5 листопада новий спікер Ради Руслан Стефанчук підписав закон про олігархів.