
Православні віруючі щороку 19 серпня відзначають день Преображення Господнього 2022 і в цю ж дату зустрічають Яблучний Спас 2022 - другий за рахунком з трьох літніх. УНІАН розповість, що їдять на Яблучний Спас і запропонує найбільш вдалі рецепти до свята.
Раніше ми говорили про те, коли настане Горіховий Спас 2022.
Кращий рецепт шарлотки на Яблучний Спас
- яблука великі - 2 шт;
- масло вершкове - 20 г;
- яйце - 2 шт;
- кориця - за смаком;
- цукор - 150 г;
- кефір - 500 мл;
- борошно - 400 г;
- сода - на кінчику ножа.
Яблука вимити, розрізати на половинки, дістати насіння і видалити з плодів шкірку. На сковороді розтопити 20 г вершкового масла, викласти туди яблука, нарізані кубиками, посипати їх цукром і меленою корицею. Помішуючи, готувати 5-10 хвилин на середньому вогні.
Приготувати тісто - збити міксером яйця до появи піни, а потім всипати до них борошно, соду, цукор і корицю, влити кефір. Ретельно перемішати, домігшись консистенції трохи густіше, ніж на оладки.
Форму для випічки змастити маслом, викласти яблука, зверху залити їх тестом. Випікати шарлотку 25 хвилин при 180°C.
Яблучний штрудель - простий рецепт з грушею
- листкове бездріжджове тісто - 500 г;
- яблука - 3 шт;
- груші - 3 шт;
- крохмаль - 3 ст. л;
- цукор - 6 ст. л;
- кориця мелена - 1 ч. л.
Яблука і груші вимити, очистити від шкірки і нарізати кубиками. Посипати фрукти цукром, корицею і крохмалем. Тісто для штруделя розкачати, викласти яблучно-грушеву начинку і згорнути рулетом. Деко застелити папером для запікання, викласти на нього тісто і випікати 30-40 хвилин при 180°C.
Корисна порада: після випікання дайте штруделю "відпочити" 10-15 хвилин, а лише потім нарізайте і викладайте на тарілки, інакше ласощі будуть розвалюватися.
Повітряна сирна запіканка з манкою
- сир жирністю 7-9% - 400 г;
- яйця середнього розміру - 2 шт;
- цукрова пудра - 100 г;
- сіль - на кінчику ножа;
- молоко - 50 мл;
- манна крупа - 100 г + ще трохи для підготовки форми;
- велика груша - 1 шт;
- велике кисло-солодке яблуко - 1 шт;
- вершкове масло - 30 г;
- сік 1 лимона;
- мед - 1 ст. л;
- терта апельсинова цедра - 1 ст. л.
Сир протерти через сито у велику миску, в окремій мисці збити яйця з цукровою пудрою і сіллю, з'єднати з сиром. Туди ж додати манку і молоко. Ретельно збити міксером і відправити в холодильник на 1 годину.
Груші і яблука вимити, очистити від шкірки, видалити насіння і нарізати фрукти кубиками. У сковороді розтопити 20 г вершкового масла, викласти груші і яблука, обсмажувати їх 2-3 хвилини на сильному вогні. Зменшити вогонь, додати лимонний сік, мед і апельсинову цедру. Перемішати з фруктами і готувати ще 2-3 хвилини.
Форму для запікання змастити вершковим маслом, посипати манкою, половину "тіста" викласти, зверху посипати фруктами, а потім укласти манну масу, що залишилася. Запікати 40 хвилин при 180°C. По закінченню цього часу вимкніть духовку, відкрийте дверцята і дайте запіканці постояти 10-15 хвилин. Подавати на стіл краще, поливши запіканку сиропом від фруктів.