
Вареники - традиційна українська страва, особливо на свята. Пісні вареники подають у Різдвяний Святвечір. Вареники з сюрпризом готують для ворожінь на Старий Новий рік. Вареники з картоплею - це дуже ситно, а вареники з вишнею – шалено смачно. І є ще ліниві вареники - простий і приємний спосіб втамувати голод.
УНІАН зібрав в одному матеріалі найпопулярніші і найсмачніші рецепти вареників на кефірі, на молоці і на воді, а також дізнався секретний інгредієнт, який допоможе приготувати найніжніше тісто на вареники.
- Чому тісто на вареники виходить тверде і таємний інгредієнт для ніжності тіста
- Заварне тісто на вареники або тісто для вареників на окропі
- Рецепт тіста на вареники на кефірі
- Рецепт тіста на вареники на молоці, щоб вийшло, як у дитинстві у бабусі
- Як приготувати вареники з картоплею - рецепт
- Як приготувати ліниві вареники з вишнею за 10 хвилин
- Що кладуть у вареники з сюрпризом на Старий Новий рік
Чому тісто на вареники виходить тверде і таємний інгредієнт для ніжності тіста
Жорсткість тіста залежить від якості борошна (потрібне борошно вищого ґатунку). Також іноді жорстким тісто роблять яйця. Як приготувати супер тісто на вареники:
- змінити пропорції - тобто додати більше води;
- відмовитися від яйця або взяти від нього лише білок;
- замінити воду сируваткою - це і є той самий секретний інгредієнт, що робить тісто м'якшим.
Заварне тісто на вареники або тісто для вареників на окропі
Це класичне звичайне тісто на вареники. І цей же рецепт підійде, якщо зібралися робити тісто для пельменів:
- беремо один стакан дуже гарячої води (майже окропу);
- додаємо пару щіпок солі (залежить від вашого смаку) і три столові ложки рослинної олії;
- перемішуємо;
- додаємо туди 500 г борошна.
Після замішування таке тісто залишають на столі на годину.
Рецепт тіста на вареники на кефірі
Такі вареники виходять ніжними, повітряно-пишними і великими (розміром із кулак).
Інгредієнти розташовані в порядку додавання:
- борошно - від 5 до 5,5 склянок;
- сіль - чайна ложка;
- сода - півтори чайної ложки;
- яйце, збите з цукром - одна столова ложка цукру на одне яйце;
- теплий кефір - півлітра.
Другий варіант приготування - заздалегідь розчинити сіль у кефірі, щоб її смак у тісті був рівномірним.
Маленький секрет: чим жирніший кефір - тим ніжнішим виходить тісто.
Рецепт тіста на вареники на молоці, щоб вийшло, як у дитинстві у бабусі
Робимо все чітко згідно з інфографікою - і насолоджуємося майже забутим смаком, як у безтурботному дитинстві:

Вареники з цього тіста виходять особливо смачними і ніжними.
Як приготувати вареники з картоплею - рецепт
Інгредієнти і порядок дій наочно представлені на інфографіці:

Деталь: начинку готують першою. Картоплю відварюють у підсоленій воді, цибулю нарізають кубиками дрібно і обсмажують. Роблять пюре на тій воді, в якій варилася картопля. Для більш насиченого смаку можна додати трохи вершкового масла, мелений перець і при необхідності – досолюємо. Змішуємо пюре і обсмажену цибулю.
Тісто готується за тим самим принципом, що описаний вище.
Як приготувати ліниві вареники з вишнею за 10 хвилин
Вам знадобиться:
- рисове борошно - три столові ложки (близько 50 г);
- сир 5% жирності - 300 г (можна купувати в брикеті);
- 1 яєчний білок від маленького яйця;
- підсолоджувач за смаком - 5 г;
- вишеньки за кількістю порцій - у даному випадку 13 шт. або близько 60 г (розморожувати необов'язково).
Як готувати:
- Скрупульозно змішати сир із підсолоджувачем і білком.
- Додати борошно і знову перемішати - щоб маса стала однорідною.
- Зліпити кульки – "втопити" в кожній по вишні - защепити.
- Опустити вареники в підсолену киплячу воду.
- Після того як ті спливуть, потрібно варити ще від однієї до двох хвилин.
- Подавати можна з медом, ягодами або сметаною.
- Їмо і насолоджуємося.
Як ще можна приготувати ліниві вареники – читайте в нашому матеріалі Найсмачніші ліниві вареники: солодкі і солоні рецепти.
Що кладуть у вареники з сюрпризом на Старий Новий рік

Читайте також: