Що приготувати на Петра і Павла 2022 / depositphotos.com

День Петра і Павла 2022 - неперехідне свято, яке щорічно відзначається 12 липня. Святі апостоли стали прикладами твердості духу, виправлення на шляху до істини і мудрості. Петро - образ чоловіка, який відрікся від Господа і покаявся, а Павло - образ того, хто чинить опір проповіді Господній і потім увірував. УНІАН розповість, які страви повинні бути на столі в цю святкову дату.

Раніше ми говорили про те, яким має бути меню на Петрів піст.

Що потрібно робити в Петрів день - гастрономічні традиції

Які страви готувати на Петрівки / ua.depositphotos.com

Обов'язковою і найголовнішою стравою на столі 12 липня здавна був "молодий борщ" - з овочів нового врожаю, а також з м'ясом молодої курки або півня. Другі за значимістю ласощі - "Мандрики" - випічка з сирного тіста. У кожному регіоні України їх готують за своїми унікальними рецептами, так що, ви можете скористатися рецептурою предків або запозичити іншу.

Домашні ковбаси, м'ясо, птиця або баранчик - все це також обов'язково має бути присутнім на столі в день Петра і Павла. Господині до цієї дати різали якусь тварину і готували з неї святкові страви. Доповнювали їх молодою картоплею з кропом, вареними яйцями, різноманітністю грибів, свіжої зелені і овочів.

В якості напою ідеальним варіантом вважається кисіль або компот з ягід, а на десерт можна подати млинці з полуницею або малиною, а також сирну солодку випічку. 

День святого Петра і Павла - рецепти

Головні страви на свято 12 липня / фото ua.depositphotos.com

"Молодий" український борщ

  • м'ясо курки або півня - 300 гр;
  • велика картопля - 4 шт;
  • молодий буряк - 3 шт;
  • білокачанна капуста - близько 200 гр;
  • ріпчаста цибуля - 1 шт;
  • морква - 1 шт;
  • часник - 2 зубчики;
  • пучок зелені;
  • сіль, перець, лавровий лист;
  • сметана.

Відварити м'ясо 40-60 хвилин, потім викласти його на окрему тарілку. Бульйон процідити через сито в окрему каструлю і поставити на вогонь. Овочі очистити, промити, картоплю нарізати кубиками і відправити в бульйон. Буряк натерти на тертці і додати до картоплі за 5-7 хвилин до готовності. Капусту тонко нашаткувати і теж відправити в каструлю. Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на тертці.

Обсмажити овочі на сковороді до готовності і викласти в каструлю. Після цього варити борщ протягом 3 хвилин, потім додати нарізане м'ясо, подрібнений часник, сіль, перець і лавровий лист. Через 5 хвилин лавровий лист дістати, а натомість покласти дрібно нарізану зелень.

Українська випічка "Мандрики"

  • борошно - близько 5 склянок;
  • яйця - 2 шт;
  • молоко - 2 склянки;
  • дріжджі - 15 гр;
  • вишні - 600 гр;
  • цукор - 200 гр.

У 0.5 стакана теплого молока додати 1 ст.л цукру і розвести там дріжджі. У глибоку ємність всипати 2 склянки борошна і влити 1.5 склянки молока, потім все ретельно розмішати. До борошняної маси додати дріжджі, ще раз перемішати і поставити в тепле місце - дочекатися, поки на поверхні з'являться "бульбашки". 

Покласти в тісто сіль, яйця і почати вимішувати тісто, поки воно не перестане приставати до рук. Потім знову відправити в тепле місце. Вишні вимити, видалити кісточки, пересипати цукром і залишити на 1 годину. Коли тісто підійде, тонко розкатати його, склянкою намітити (не вирізаючи!) контур, а на середину викласти по 3 вишні. Зверху накрити ще одним пластом тіста і вирізати пончик. Випікати мандрики близько 10-15 хвилин при 180°C. Сік, який залишився від вишень, прокип'ятити з цукром і полити їм пончики.

Домашня ковбаса по-українськи

  • свинина - 1 кг;
  • сало - 100 гр;
  • кишки - 1 м;
  • сіль - 0.5 ст. л;
  • перець - 0.5 ч. л;
  • часник-1 зубчик.

Почистити, промити кишки, залишити в підсоленій воді на півгодини, потім промити під проточною водою і вивернути. Сало і м'ясо нарізати невеликими кубиками або пропустити через м'ясорубку. Додати подрібнений часник, сіль і перець.

Ретельно перемішати і наповнити фаршем кишки. Краї зав'язати ниткою, зубочисткою зробити проколи і викласти кишки на деко, застелене папером для запікання. Готувати домашню ковбасу в духовці 1 годину при температурі 180°C.

Вишневий компот

  • вишня - 500 гр;
  • вода - 1 л;
  • цукор - 8 ст. л

Каструлю наповнити водою, поставити на вогонь. Всипати цукор, довести до кипіння і, помішуючи, викласти промиті ягоди. Знову довести до кипіння і після цього відразу вимкнути, накрити кришкою і залишити до повного охолодження.

Млинці з полуницею

  • яйця - 3 шт.
  • молоко - 0 .5 л
  • борошно - 5 ст. л.
  • сіль - 0,5 ч. л.
  • цукор - 1 ст. л.
  • масло рослинне - 1 ст. л.
  • масло вершкове;
  • полуниця - 2 склянки.

Яйця збити з цукром і сіллю, влити молоко і, помішуючи, додати просіяне борошно. В кінці влити 1 ст.л рослинного масла і обсмажити млинці з двох сторін. Потім кожен млинець змастити вершковим маслом, на середину викласти по 2-3 полуниці, розрізані на 4 частини, посипати 1 ч.л цукру і загорнути конвертом. Подавати відразу, інакше з часом з ягід витече сік і млинці втратять привабливий вигляд.

Вас також можуть зацікавити новини: