Користь і шкода вишні / depositphotos.com

Багато хто називає вишню ягодою, але насправді вона відноситься до сімейства кісточкових фруктів. До речі, японська сакура - це мутація вишні. Сакура цвіте навесні і приваблює до Японії сотні туристів. Японці навіть придумали, як називається процес вдумливого милування квітами - "о-ханами".

Раніше ми розповідали про те, як мама телеведучого 1+1 в прямому ефірі шоу "Твій день" запропонувала унікальний сімейний рецепт вареників з вишні.

Користь вишні - літні вітаміни з гілки

Стиглий фрукт для вашого здоров'я / depositphotos.com

Найбільше в ній вмісту вітамінів А і С. На 100 гр - 20% добової норми вітаміну А і 17% вітаміну С. Завдяки цим речовинам при регулярному вживанні вишні поліпшується стан волосся, нігтів і суглобів.

Відео дня

Також у складі є вітамін В і такі мінерали, як: калій, магній, фосфор і залізо. Кислий присмак обумовлений наявністю триптофану, фолієвої, яблучної, саліцилової, бурштинової, лимонної та інших кислот. Вони благотворно впливають на роботу травного тракту і покращують перистальтику кишечника.

Антоціани - причина червоного кольору плодів. Це відомі антиоксиданти, які налагоджують обмінні процеси в клітинах і покращують захисну функцію. Наприклад, спортсмени, які регулярно їдять вишню, швидше відновлюються після тренувань. 

Читайте такожЕкзотичний фрукт: користь і шкода авокадо, поради, як вибрати стиглийВітамін В3 і аскорбінова кислота благотворно впливають на судини. Кумарини в складі вишні перешкоджають утворенню тромбів.

Вишня, як і майже всі свіжі плоди, корисна людям, у яких спостерігається:

  • артрит та інші захворювання суглобів;
  • схильність до набряклості;
  • часті запори;
  • фізична втома і стреси;
  • підвищений ризик розвитку анемії;
  • сечокам'яна хвороба.

Крім того, свіжі плоди вишні допоможуть худне скинути зайву вагу.

Шкода вишні - кому протипоказана

Кому не можна вишню / depositphotos.com

Велика кількість кислот можуть негативно відбитися на стані шлунково-кишкового тракту і викликати роздратування. На голодний шлунок їсти вишню ні в якому разі не можна. Після того, як з'їли вишню, необхідно обполіскувати рот, так як кислоти руйнують зубну емаль.

Обережно варто поставитися людям, у яких є проблеми з шлунково-кишкового тракту: підвищена кислотність, виразка, гастрит. Також алергікам під час загострень не рекомендується вживати вишню.

Як вибрати вишню - правила покупки і зберігання ягоди

Як вибирати і зберігати вишню / depositphotos.com

Основне правило - звертайте увагу на колір. Чим темніше плід, тим він солодший і корисніший. Бажано при покупці спробувати на смак (це можна зробити на базарі). 

Чого бути не повинно:

  • запаху бродіння - це означає, що вишню зберігали неправильно або занадто довго;
  • липкості і м'якості - вишня довго лежала на сонці;
  • засохлих і темних живців - плід точно несвіжий.

Найкраще купувати вишню саме з живцями - так вона довше буде зберігатися.

У холодильнику вишню можна зберігати до місяця, але свіжими ягоди перестануть бути вже через кілька днів. Якщо вам потрібно зберегти плоди свіжими, є спосіб: вимийте і просушіть скляну банку, викладіть туди чисті вишневі листя. Потім помістіть акуратно туди ягоди, покриваючи шар за шаром цими листям. Банку закрийте поліетиленовою кришкою.

Вас також може зацікавити: