
Баклажани - дуже смачний овоч, який користується заслуженою повагою у кожної господині. Різноманітність рецептів із баклажаном просто неймовірна. Його можна смажити, тушкувати, квасити, заморожувати і навіть... робити варення.
Давайте збережемо шматочок літа на зиму. Пропонуємо Вам кілька рецептів заготовок на зиму з цим приголомшливим овочем.
Баклажани в аджиці
2 кг баклажанів нарізати кільцями товщиною в 1 см. Посолити й залишити на 20 хвилин. Потім промити, обсушити паперовим рушником і обсмажити в борошні.
За допомогою м'ясорубки подрібнити:
- 2 кг помідорів
- 0,5 кг цибулі
- 0,5 кг моркви
- 0,5 кг болгарського перцю
- 2 гірких перці
У готову масу додати 2/3 склянки олії, 2 ст. л солі з гіркою, 4 ст. л цукру. Готові овочі варити після закипання 15 хвилин, потім додати обсмажені баклажани, кип'ятити 15 хв.
За 5 хвилин до кінця варіння додати 1 головку подрібненого часнику і 0,5 склянки оцту. Гарячу аджику розкласти в стерилізовані банки, закатати й укутати.
Баклажани "Тещин язик"
- Баклажани - 1 кг
- Помідори - 1 кг
- 1 кг болгарського перцю
- 3-5 штук гострого перчика
- 5 часникових головок
- 1 ст. цукрового піску
- Сіль - 2 ст. ложки
- 2/3 ст. оцту (9%)
- 250 г олії рослинної
Баклажани миють і очищають від верхньої шкірки; промивають помідори; миють і чистять перці. З помідорів також зняти шкірку.
Часник разом з очищеними перцями і томатами відправляють у м'ясорубку. Коли маса стане однорідною, у пюре додають рідкі та сипучі інгредієнти: оцет, олію, сіль і цукор.
Баклажани нарізати вздовж пластинками завтовшки 0,5 см.
У велику каструлю скласти баклажанні язички, заливаючи їх томатно-перцевим пюре. Протушкувати близько 40 хвилин, обов'язково весь час помішувати масу.
Гарячі баклажани розкласти по простерилізованих банках і закатати.

Баклажани "По-корейськи" на зиму
- Баклажани - 1 кг
- Морква - 250 г
- Болгарський перець - 250 г
- Цибуля ріпчаста - 250-300 г
- Часник - 25 г
- Гіркий перець - 1 шт.
- Цукор - 4 ст.л.
- Сіль - 1.5 ст.л. (+ для засолювання баклажанів 1 ст.л.)
- Приправа для корейської моркви - 1 ч.л.
- Коріандр мелений - 1 ч.л.
- Оцет (9%) - 50 мл
Баклажани нарізати довгою тонкою соломкою, посипати сіллю і залишити на 1 годину. Також соломкою нарізати болгарський перець. Моркву натерти на корейській тертці, цибулю нарізати соломкою.
Коли баклажани просоляться, рідину, що виділилася, потрібно злити і віджати баклажани, потім обсмажити їх на олії до рум'яної скоринки. Обсмажувати потрібно близько 15 хвилин, періодично помішуючи.
У мисці з'єднати моркву, цибулю і перець, додати гарячі баклажани. Подрібнити гострий перець і часник. Додати до овочів усі спеції, перемішати і залишити на 4-5 годин. За цей час салат кілька разів перемішати.
Наповнити банки салатом до верху, прикрити прокип'яченими кришками.
На дно каструлі постелити серветку, поставити банки з баклажанами на стерилізацію. Налити в каструлю воду "по плечики" банок, дочекатися закипання. З цього моменту банки стерилізувати 20 хвилин.
Потім банки з баклажанами по черзі закатати, перевернути догори дном, укрити ковдрою до повного охолодження.

Баклажани "Як гриби"
- Баклажани - 500 г
- Рослинна олія - 3 ст.л.
- Вода - 500 мл
- Оцет фруктовий 6% - 50 мл
- Сіль - 3 ч.л.
- Часник - 3-5 зубчиків
- Спеції - за смаком
Баклажани нарізати на шматочки. Приготувати маринад. Для цього закип'ятіть воду із сіллю та спеціями (2 суцвіття гвоздики, 1 щіпка зерен коріандру, 1 щіпка чорного перцю горошком, лавровий лист 1 штука).
Після закипання влийте оцет і додайте шматочки баклажанів. Варіть близько п'яти хвилин.
Потім відкиньте баклажани на друшляк і дайте протягом кількох хвилин стекти з них зайвій рідині.
Підготовлені шматочки баклажанів помістіть на пательню з рослинною олією, додайте роздавлені зубчики часнику. Тушкуйте все разом близько півгодини.
Готові гарячі баклажани прямо зі сковорідки розкладіть по стерильних банках і закатайте.

Смажені баклажани без стерилізації
- 2 кг очищених від шкірки баклажанів
- 40-45 грам солі
- соняшникова олія для смаження
Очищені від шкірки баклажани порізати кружальцями завтовшки до 1 см, посолити і залишити на 30 хв. Рідину, що утворилася, злити, а самі баклажани обсмажити на соняшниковій олії з двох боків під кришкою до золотистої скоринки.
Кожну партію потрібно укладати в стерилізовану банку, злегка струшуючи, поки баночка не наповниться щільно до самого верху.
Потім закочуємо баклажани, простеживши, щоб у баночці не залишалося повітря (коли кришку закриваєте, олія, яка утворилася, має злегка вилитися через верх банки). Банку необхідно потім перевернути догори дном, укутати теплою ковдрою до повного охолодження.