Кабачок - сезонний овоч, який починають висаджувати навесні, а консервувати - в червні. УНІАН склав календар консервації по місяцях, згідно з яким, в кінці червня вже можна активно робити заготовки з кабачків на зиму.
- Мариновані кабачки як гриби
- Мариновані хрусткі кабачки на зиму
- Мариновані кабачки по-корейськи
- Тещин язик з кабачків кружечками
Раніше ми говорили про те, в чому користь і шкода кабачків для організму, а також радили, що приготувати з кабачків на вечерю. Сьогодні розповімо, як зробити кабачки кружечками на зиму.
Мариновані кабачки як гриби
- Кабачки - 1,5 кг
- Часник - 3-4 зубчики
- Перець гострий свіжий - 1 шт.
- Зелень кропу - 0,25 пучка
- Зелень петрушки - 0,25 пучка
- Олія рослинна - 120 мл
- Оцет столовий 9% - 120 мл
- Цукор - 3 ст. л.
- Сіль - 1 ст. л.
- Перець чорний мелений - 1 ч. л.
Кабачки очистити, промити, нарізати кубиками. Викласти в глибоку ємність, посолити, поперчити, додати подрібнений часник, цукор, масло і перемішати. Туди ж викласти подрібнену зелень і гострий перець, нарізаний кружечками. Перемішати і залишити на 3 години.
Заповнити підготовлені банки кабачками, накрити кришками, але не закручувати. Простерилізувати 10 хвилин, закатати кришки і перевернути, залишивши під рушником.
Мариновані хрусткі кабачки на зиму
- Кабачки - 3 кг
- Вода - 2 л
- Цукор - 1 склянка (200 г)
- Сіль - 3 ст. л. з гіркою
- Оцет столовий 9% - 250 мл
- Кріп (парасольки) - 4 шт.
- Листя хрону - 2 шт.
- Часник - 16 зубчиків
- Чорний перець горошком - 1 ч. л.
- Запашний перець горошком - 8 шт.
- Лавровий лист - 6 шт.
Кабачки вимити, очистити, нарізати кружечками завтовшки приблизно 1 см. У великій каструлі закип'ятити 2 л води, додати цукор, сіль, перець і лавровий лист. Занурити кабачки в готовий маринад, довести до кипіння і варити 5 хвилин, іноді помішуючи.
У стерильні банки викласти часник, парасольки кропу і кабачки. У маринад, що залишився, додати оцет, довести до кипіння і залити їм банки. Закатати кришками, перевернути і накрити рушником.
Мариновані кабачки по-корейськи
- Кабачки - 1,5 кг
- Морква - 250 г
- Цибуля ріпчаста - 250 г
- Оцет 9 % - 120 мл
- Олія рослинна - 100 мл
- Цукор-140 г
- Часник-50-60 г
- Сіль - 1 ст. л
- Коріандр (насіння) - 5 г
- Мускатний горіх мелений - 0.5 ч. л
- Перець червоний мелений - щіпка
- Перець чорний мелений - щіпка
Часник очистити, пропустити через прес, цибулю очистити і нарізати кільцями. Кабачки промити, обсушити, натерти на тертці для моркви по-корейськи. Так само вчинити з морквою. Насіння коріандру подрібнити, в глибокій мисці з'єднати їх з мускатним горіхом, червоним і чорним меленим перцем, рослинним маслом, оцтом, сіллю і цукром. Ретельно перемішати, щоб сіль і цукор розчинилися.
У ємність з маринадом викласти цибулю, часник і кабачки. Перемішати, накрити миску рушником і залишити на 3 години. По закінченні цього часу розкласти закуску по стерилізованим банкам, закрити кришками, перевернути і накрити рушником.
Тещин язик з кабачків кружечками
- Кабачки - 3 кг
- Помідори - 3 кг
- Перець солодкий - 5 шт.
- Часник - 4 зубки
- Перець гострий свіжий - 1-2 шт.
- Масло рослинне - 250 мл
- Оцет 6% або 9% - близько 100 мл (за смаком)
- Цукор - 6-8 ч. л
- Сіль - 5-6 ч. л
Помідори вимити, нарізати на кілька частин, так само вчинити з солодким перцем. Потім помідори і перець подрібнити в блендері або пропустити через м'ясорубку. Кабачки очистити, нарізати слайсами, часник подрібнити, гострий перець - теж, попередньо позбувшись від насіння.
Масу з помідорів і солодкого перцю вилити в сотейник, довести до кипіння, в киплячу масу викласти кабачки. Додати масло, сіль, цукор і варити 30 хвилин. Викласти подрібнений часник і гострий перець в ємність, варити ще 5 хвилин. Зняти з вогню, залити масу в стерилізовані банки і закатати кришками.