Рецепт смачного салату на зиму / фото smachno.ua

Овочеві салати на зиму – чудова можливість зберегти вітаміни. До того ж такі салати будуть гарною закускою і доповненням до багатьох страв.

Є безліч варіантів приготування салатів з різними овочами, а рецепти дозволяють варіювати їхню форму нарізки та пропорції.

Ароматний овочевий салат буде приємною згадкою про літо в холодну зимову пору.

Відео дня

Салат на зиму з перцю та помідорів

Інгредієнти

  • Перець болгарський (різних кольорів) - 500 г
  • Помідори - 1 кг
  • Морква - 1 кг
  • Цибуля ріпчаста - 1 кг
  • Рослинна олія - 120 мл
  • Цукор - 130 г
  • Сіль - 1,5 ст.л.
  • Перець чорний мелений - 1 ч.л.
  • Оцет 9% - 60 мл

Помідори помити, вирізати плодоніжки й нарізати на невеликі шматочки. Викласти їх у каструлю або казан з антипригарним дном.

Цибулю очистити й нарізати півкільцями. Викласти цибулю до помідорів.

Читайте такожНіжно-соковитий м’ясний пиріг: як приготувати смачну випічкуБолгарський перець очистити від насіння і нарізати кружечками або напівкружечками. Додати до решти інгредієнтів.

Очистити моркву та натерти на великій тертці. Викласти її в каструлю. Після цього слід додати спеції: сіль, перець чорний мелений і цукор (за бажанням можна вкинути лавровий лист й улюблену суміш трав).

Добре перемішати сирі компоненти салату. Вливаємо в каструлю олію. Покласти її на повільний вогонь і варити салат упродовж 30 хвилин, не помішуючи. Потім влити оцет і варити ще 10 хвилин.

Тим часом слід простерилізувати банки зручним способом. Готовий салат викласти у підготовлені банки. Щільно закрутити, закупорити банки кришками й залишити остигати під рушником або ковдрою на ніч. Після цього відправити салат на зберігання в прохолодне місце.

Овочевий салат з рисом на зиму

Інгредієнти

  • Помідори - 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста - 0,5 кг
  • Морква - 400 г;
  • Перець солодкий болгарський - 0,5 кг
  • Рис (крупа) - 100 г
  • Сіль кам'яна - 1 ст. л. (без гірки)
  • Цукор - 100 г
  • Олія рафінована - 100 г
  • Оцет 9% - 1-1,5 ст. л.

Рис промити, залити холодною водою (1:2) і відварити протягом 5-7 хвилин.

Викласти у каструлю нарізані кубиками помідори. Додати нарізані невеликими кубиками солодкий болгарський перець та ріпчасту цибулю.

Моркву натерти на великій тертці й додати в каструлю разом із підготовленим рисом. Посолити, всипати цукор та влити олію.

Як приготувати салат на зиму / фото fermilon.ru

Перемішати салат перемішати. Тушкувати його на повільному вогні під закритою кришкою 45-50 хвилин з моменту закипання. У процесі приготування салат декілька разів акуратно перемішати. За 10 хвилин до готовності влити оцет.

Простерилізувати банки та кришки, розкласти по них салат. Перевернути банки й укутати до повного охолодження. Можна зберігати за кімнатної температури в темному місці.

Салат із квасолею на зиму

Інгредієнти

  • Квасоля біла - 300 г
  • Болгарський перець - 4 шт.
  • Помідори - 500 г
  • Баклажани - 2 шт.
  • Часник - 5 зубчиків
  • Сіль - 1,5 ст.л. (без гірки)
  • Цукор - 1,5 ст.л.
  • Олія - 70 мл
  • Оцет столовий - 25 мл

Квасолю промити і покласти варитися у підсоленій воді.

Болгарський перець вимити, видалити насіння та плодоніжки. Нарізати його тонкими й не довгими шматочками.

Помити баклажан й обрізати плодоніжки. Нарізати овоч невеликими кубиками. Можна залити його підсоленою водою, поки будуть готуватися наступні інгредієнти.

Читайте такожСмачний солоний оселедець: як приготувати апетитну рибку вдомаВимити помідори та видалити місце, де кріпиться плодоніжка. Розрізати овочі на 2-3 частини і помістити в чашу комбайна, подрібнити до стану пюре.

Часник очистити, пропустити через спеціальний прес або нарізати дрібними шматочками. Потім перекласти його в томатне пюре.

Додати сіль, цукор та олію. Перемішати та відправити на плиту, помішуючи лопаткою.

Перекласти у каструлю нарізаний солодкий перець, перемішати і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин. Вкинути нарізаний баклажан, перемішайте й тушкувати ще 10 хвилин.

Додати варену квасолю. Долити трохи води, якщо рідини мало. Помішуючи, варити впродовж 20 хвилин. Можна підливати потроху воду, щоб вміст каструлі не почав пригорати. Наприкінці влити столовий оцет.

Розкласти салат по стерильних банках, закрутити стерильними кришками. Укутати банки до повного охолодження. Перекласти їх у прохолодне темне місце.

Інші рецепти, які можуть зацікавити: