Салат олів'є - найпопулярніша страва новорічних свят. Класичний рецепт олів'є добре знайомий кожному українцю і готується з доступних продуктів. Пропонуємо трохи урізноманітнити звичний салат і зробити його більш вишуканим, замінивши частину інгредієнтів.
Салат олів'є з сьомгою і яблуками
- Сьомга слабосолона - 300 г.
- Яйця - 3 шт.
- Картопля - 4 шт.
- Огірки свіжі - 3 шт.
- Яблуко - 1 шт.
- Зелений горошок консервований - 200 г.
- Лук - 1 шт.
- Майонез - 150 г.
- Сіль, перець, зелень за смаком.
Яйця зварити круто (приблизно 10 хвилин) і остудити. Картоплю відварити в мундирі до готовності (приблизно 20 хвилин). Нарізати картоплю, яйця і огірки однаковими кубиками.
Яблуко почистити від шкірки і насіння, дрібно нарізати. Для салату краще вибирати щільне солодке яблуко. Додати в олів'є горошок і нарізану смужками сьомгу. Додати дрібно нарізану цибулю (краще щоб цибуля була солодка). Заправити салат майонезом, посолити і поперчити, добре перемішати.
Олів'є з яловичим язиком
На 1 порцію салату:
- Яловичий язик - 35 г.
- Морква - 35 г.
- Зелений горошок - 40 г.
- Яблука - 0,5 шт.
- Солоні огірки - 25 г.
- Свіжі огірки - 25 г.
- Картопля - 50 г.
- Перепелині яйця - 5 шт.
- Майонез - 30 г.
- Сіль, перець, зелень за смаком.
Моркву і картоплю відварити до готовності, перепелині яйця варити 7 хвилин до готовності. Яловичий язик варити до готовності, поки його можна буде легко проткнути виделкою (приблизно 2-3 години).
Нарізати дрібними кубиками свіжі і солоні огірки, картоплю, моркву, яблука, остиглий язик. Цибулю дрібно нарізати. Перепелині яйця розрізати навпіл. Змішати інгредієнти з горошком. Перемішати всі інгредієнти і заправити салат сіллю, перцем і майонезом. Для цього салату краще приготувати домашній майонез.
Олів'є з креветками та авокадо
- Креветки очищені - 150 г.
- Морква запечена - 4 шт.
- Консервований горошок - 1 банка.
- Солоний огірок - 1 шт.
- Свіжий огірок - 1 шт.
- Яйця - 4 шт.
- Майонез - 3 ст. л.
- Васабі - 5 г.
- Коріандр, солодка паприка, мелений перець, сіль за смаком.
- Червона ікра - 2 ст. л.
Креветки можна замінити кальмарами, раковими шийками або крабовими паличками. Васабі в сосусі можна замінити тертим хріном. Яйця відварити круто, моркву заздалегідь запекти зі спеціями.
Моркву, яйця, авокадо і два види огірків нарізати кубиками. Дрібним кубиком нарізати ракові шийки або креветки. Дрібні креветки можна залишити цілими. Додати горошок і перемішати інгредієнти. Заправити салат майонезом з васабі, посолити і поперчити. При подачі прикрасити олів'є червоною ікрою і зеленню.