Єврейська пасха цього року відзначається з 14 по 23 квітня. На наступний день свято починають відзначати православні - 24 числа. Священну вечерю євреї називають "седер" і готують кілька традиційних смачних страв. УНІАН розповість, що має бути на столі до єврейського Великодня і поділиться простими рецептами страв.
Харосет - рецепт закуски
- мелені волоські горіхи - 1\2 склянки;
- яблуко - 1 шт;
- цукор - 2 ч. л;
- кориця - 1 ч. л;
- солодке вино - 2 ст. л
Яблуко натерти свіжим або запекти в духовці, а горіхи подрібнити. Ретельно перемішати всі зазначені інгредієнти між собою до утворення однорідної маси.
Зелений салат
- листя салату - 2 шт
- зелена цибуля - 1 пучок
- редис - 1 пучок
- маслини - 5-6 штук
- яйця - 2 шт
- рослинна олія - 2 ст. л
- лимонний сік - 1 ст. л
- цукор - 1 ч. л
- сіль - за смаком
Овочі та зелень вимити, нарізати (салат можна порвати руками). Заправити салат маслом і лимонним соком, посипати сіллю і цукром, ретельно перемішати. Варені яйця розрізати на чотири частини, прикрасити ними салат разом з маслинами.
Фарширований короп по-єврейськи
- короп або сазан - 2 кг
- морква - 2 шт
- рослинна олія - 3 ст. л
- петрушка - 1 пучок
- лимонний сік - 1 ч. л
- цукор - 1 ч. л
- сіль - за смаком
Рибу очистити, нарізати шматками товщиною по 2-3 см. Петрушку і моркву викласти в каструлю і варити на повільному вогні до розм'якшення (не забудьте додати масло). Як тільки овочі стануть м'якими, додати до них рибу і варити ще 10-15 хвилин. Додати цукор, сіль і лимонну кислоту. Вилити суміш в глибоку ємність, остудити, а потім поставити в холодильник до застигання.
Кнейдлах
- кип'ячена вода - 1 склянка
- маца - 1.5 склянки
- часник - 3 зубчики
- яйця - 3 шт
- ріпчаста цибуля - 1 шт
- мацове борошно
- сіль, перець - за смаком
Мацу розмочити в теплій воді 5-7 хвилин, збити яйця. Вичавити всю воду з маци і з'єднати цю масу з яйцями, подрібненим часником і цибулею. З отриманої маси зліпити кульки, опустити їх в киплячу підсолену воду. Почекати, поки вони набухнуть, після цього варити 15 хвилин. В кінці цими кульками можна заправляти бульйон.
Шоколадний пудинг
- кіддушне або просте солодке вино - 1\4 склянки
- вода - 1\4 склянки
- маца - 6-8 шматків
- шоколад - 1\2 плитки
Воду і вино змішати, просочити мацу половиною цієї рідини. Другу половину опустити в розтоплений шоколад. Укладати шматки маци один на одного, змащуючи шоколадом. В кінці обмазати пудинг шоколадом і прикрасити за бажанням.