Що готувати на єврейський Великдень 2022 / depositphotos.com

Єврейська пасха цього року відзначається з 14 по 23 квітня. На наступний день свято починають відзначати православні - 24 числа. Священну вечерю євреї називають "седер" і готують кілька традиційних смачних страв. УНІАН розповість, що має бути на столі до єврейського Великодня і поділиться простими рецептами страв.

Харосет - рецепт закуски

  • мелені волоські горіхи - 1\2 склянки;
  • яблуко - 1 шт;
  • цукор - 2 ч. л;
  • кориця - 1 ч. л;
  • солодке вино - 2 ст. л

Яблуко натерти свіжим або запекти в духовці, а горіхи подрібнити. Ретельно перемішати всі зазначені інгредієнти між собою до утворення однорідної маси.

Зелений салат

  • листя салату - 2 шт
  • зелена цибуля - 1 пучок
  • редис - 1 пучок
  • маслини - 5-6 штук
  • яйця - 2 шт
  • рослинна олія - 2 ст. л
  • лимонний сік - 1 ст. л
  • цукор - 1 ч. л
  • сіль - за смаком

Овочі та зелень вимити, нарізати (салат можна порвати руками). Заправити салат маслом і лимонним соком, посипати сіллю і цукром, ретельно перемішати. Варені яйця розрізати на чотири частини, прикрасити ними салат разом з маслинами.

Відео дня

Фарширований короп по-єврейськи

  • короп або сазан - 2 кг
  • морква - 2 шт
  • рослинна олія - 3 ст. л
  • петрушка - 1 пучок
  • лимонний сік - 1 ч. л
  • цукор - 1 ч. л
  • сіль - за смаком

Рибу очистити, нарізати шматками товщиною по 2-3 см. Петрушку і моркву викласти в каструлю і варити на повільному вогні до розм'якшення (не забудьте додати масло). Як тільки овочі стануть м'якими, додати до них рибу і варити ще 10-15 хвилин. Додати цукор, сіль і лимонну кислоту. Вилити суміш в глибоку ємність, остудити, а потім поставити в холодильник до застигання.

Кнейдлах

  • кип'ячена вода - 1 склянка
  • маца - 1.5 склянки
  • часник - 3 зубчики
  • яйця - 3 шт
  • ріпчаста цибуля - 1 шт
  • мацове борошно 
  • сіль, перець - за смаком

Мацу розмочити в теплій воді 5-7 хвилин, збити яйця. Вичавити всю воду з маци і з'єднати цю масу з яйцями, подрібненим часником і цибулею. З отриманої маси зліпити кульки, опустити їх в киплячу підсолену воду. Почекати, поки вони набухнуть, після цього варити 15 хвилин. В кінці цими кульками можна заправляти бульйон.

Шоколадний пудинг

  • кіддушне або просте солодке вино - 1\4 склянки
  • вода - 1\4 склянки
  • маца - 6-8 шматків
  • шоколад - 1\2 плитки

Воду і вино змішати, просочити мацу половиною цієї рідини. Другу половину опустити в розтоплений шоколад. Укладати шматки маци один на одного, змащуючи шоколадом. В кінці обмазати пудинг шоколадом і прикрасити за бажанням.

Вас також можуть зацікавити новини: