У попередній статті ми детально розповідали про те, в чому користь гарбуза і чому він визнаний дієтологами, як ідеальний продукт для тих людей, що худнуть. Сьогодні поділимося добіркою оригінальних рецептів, які припадуть до смаку навіть найдосвідченішим гурманам.
- Солодкі страви з гарбуза - ніжний гарбузовий пиріг
- Страви з гарбуза на сковороді - золотисті деруни
- Незвичайні страви з гарбуза - крем-суп з сухариками
- Прості страви з гарбуза в духовці - запіканка з картоплею і сиром
Солодкі страви з гарбуза - ніжний гарбузовий пиріг
- гарбуз сирий - 400 гр;
- яйця - 2 шт;
- сметана - 1 ст.л;
- рослинна олія - 50 мл;
- цукор - 150 гр;
- борошно - 180 гр;
- сіль - 1 щіпка;
- ванільний цукор - 0.5 ч.л;
- розпушувач - 1 ч.л.
Яйця збити міксером, поступово додаючи цукор, сіль і ваніль до утворення білої піни. Гарбуз натерти на дрібній тертці, додати в масу. Туди ж влити сметану, перемішати лопаткою.
Всипати борошно і розпушувач, перемішати. В кінці додати масло, ще раз перемішати. За бажанням можна додати яблука, корицю, цедру, цукати або інші інгредієнти.
Форму для випічки змастити маслом, викласти тісто. Випікати пиріг 40-50 хвилин при 180°C. Нарізати після охолодження і подати до столу.
Страви з гарбуза на сковороді - золотисті деруни
- гарбуз - 200 гр;
- яйце - 1 шт;
- ріпчаста цибуля - 0.5 шт;
- борошно - 0.5 ст.л;
- соняшникова олія - 30 мл;
- сіль, перець - за смаком.
Гарбуз очистити від шкірки, видалити насіння, м'якоть натерти на крупній тертці. Перекласти в миску, вбити яйце. Цибулю нарізати дрібними кубиками, додати до гарбузі. Всипати спеції, сіль і борошно, перемішати.
На сковороду налити соняшникову олію, викласти гарбузову масу столовою ложкою, як оладки. Смажити з кожного боку по 5-7 хвилин до утворення золотистої скоринки. Можна подавати до столу зі сметаною.
Незвичайні страви з гарбуза - крем-суп з сухариками
- гарбуз - 1.3 кг;
- ріпчаста цибуля - 200 гр;
- морква - 150 гр;
- вершки 10-15% - 300 мл;
- рослинна олія - 4 ст.л;
- сіль, перець - за смаком;
- свіжа петрушка - 10 гр;
- білий хліб - 200 гр;
- прованські трави - 1 ч.л;
- часник - 2 зубчики.
Гарбуз і цибулю очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками, а моркву очистити і натерти на тертці. Розігріти в каструлі рослинне масло, обсмажити цибулю протягом 5 хвилин. Всипати моркву і обсмажувати ще 5 хвилин. Додати гарбуз.
Читайте такожЩо приготувати на вечерю: рецепти страв для всієї родиниЗалити овочі 600-650 мл води, накрити каструлю кришкою, поставити мінімальний вогонь і варити 20 хвилин. Після цього злити відвар в іншу ємність. Гарбуз, цибулю і моркву подрібнити блендером. Якщо процес йде важко - додайте трохи вершків.
В кінці влити вершки, що залишилися, і ще раз збити масу до однорідності. Поступово розбавляти відваром до бажаної консистенції, всипати спеції. Поставити каструлю на вогонь і прогріти, але не доводити до кипіння. Прибрати суп з плити.
Зробити сухарики: на сковороді розігріти олію, часник розчавити ножем і обсмажувати 1-2 хвилини, потім прибрати його. У хліба зрізати скоринки, викласти на сковороду, посипати прованськими травами. Обсмажувати 3-5 хвилин до золотистого відтінку. Подавати суп, прикрашаючи його петрушкою.
Прості страви з гарбуза в духовці - запіканка з картоплею і сиром
- картопля - 300 гр;
- гарбуз - 250 гр;
- цибуля ріпчаста - 150 гр;
- сир твердий - 70 гр;
- масло рослинне - 2-3 ст.л;
- масло вершкове - 50 гр;
- часник - 1 зубчик;
- прованські трави - 1-1.5 ч.л;
- сіль - 0.5 ч.л;
- перець - за смаком;
- петрушка свіжа - 10 гр.
Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати кільцями або півкільцями. Так само вчинити з картоплею. Приготувати соус: вершкове масло розтопити, змішати з рослинним. Всипати спеції, сіль і перець, видавити часник, перемішати.
Сир натерти на дрібній тертці, взяти 2\3 сиру і додати до соусу. Взяти харчовий пакет, викласти в нього овочі, залити соусом і міцно зав'язати. Залишити маринуватися на 10-15 хвилин, духовку розігріти до 180°C.
Лук очистити, нарізати кільцями. У форму для випічки викласти гарбуз, картоплю і цибулю, чергуючи між собою. Простежити, щоб всі овочі були рівномірно покриті соусом. Запікати блюдо 40-45 хвилин при 180°C. Дістати запіканку з духовки, посипати сиром, що залишився, і готувати ще 5 хвилин. Подавати страву можна, посипавши петрушкою.
Вас також може зацікавити: