Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради із захисту прав людини не надає міліції зразків документів, які вони видають своїм співробітникам, для проведення експертизи посвідчень, вилучених у двох затриманих за незаконне полювання в Чорнобильській зоні.

Про це УНІАН повідомив начальник Центру громадських зв’язків УМВС України в Київській області Микола ЖУКОВИЧ.

«Ми направили їм запит, щоб вони видали посвідчення, які видаються Секретаріатом омбудсмана. Вони не надали зразки», - сказав М.ЖУКОВИЧ.

Відео дня

Водночас він зауважив, що «омбудсман намагається з’ясувати, яким чином інформація про цей інцидент потрапила в ЗМІ, але вона не намагається допомогти правоохоронним органам викрити організацію, яка використовує ці документи».

При цьому керівник ЦГЗ Київщини нагадав, що розслідування згаданого інциденту відбувається в рамках порушених двох кримінальних справ, зокрема за ст. 248 (Незаконне полювання) та ст. 353 (Самовільне привласнення владних повноважень або звання службової особи) Кримінального кодексу України.

Разом з тим М.ЖУКОВИЧ зауважив, що наразі міліція не може поки що сказати, яка саме організація користується цими документами, але пообіцяв, що в разі з’ясування всіх обставин відповідна інформація обов’язково буде оприлюднена.

Крім того, М.ЖУКОВИЧ підкреслив, що у вилучених в затриманих осіб документах вказані посади, є фотографії, прізвища, ім’я по-батькові та підпис першого заступника Секретаріату Уповноваженого з прав людини Верховної Ради.

У той же час до УНІАН з приводу цього інциденту в чорнобильській зоні була передана заява голови Ради Козачої Січі ”ВОВК” Юрія КЛИМЕНКА, в якій зазначається, що затримані за незаконне полювання є членами очолюваної ним організації і не мають жодного відношення до Секретаріату омбудсмана. При цьому Ю.КЛИМЕНКО зауважив, що посвідчення, вилучені у членів організації, були підписані не першим заступником голови Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а першим заступником громадського об єднання Козачої Січі ”ВОВК” Київського округу.

”Члени нашої громадської організації абсолютно ніякого відношення до Секретаріату омбудсмана не мають”, - підкреслюється в документі.

Водночас на запитання, чому в посвідченнях затриманих фігурувала назва ”Секретаріат Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України”, Ю.КЛИМЕНКО сказав: ”Така форма документів була прийнята депутатами у 2004 році, і вона залишилась”. У зв’язку з цим він зауважив, що ”Козача Січ ”ВОВК” Київського округу вже офіційно вибачилася перед конституційним органом парламентського контролю з прав людини”.

Як повідомляв УНІАН, 27 лютого у МВС заявили про затримання в чорнобильській 30-кілометровій зоні двох посадовців Головного управління Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

За цією інформацією, у багажнику їхнього автомобіля було виявлено та вилучено м’ясо лосеняти, якого затримані застрелили з карабінів, зареєстрованих у Києві.

В МВС також додали, що у затриманих вилучено посвідчення співробітників інституту омбудсмана.

У свою чергу Уповноважений ВР з прав людини Ніна КАРПАЧОВА заявила, що зазначена інформація має відверто наклепницький характер. “Всі співробітники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 27 лютого, як і завжди у робочий час, виконували свої службові обов`язки”, - наголосила Н.КАРПАЧОВА.

Вона також звернулася до генерального прокурора України Олександра МЕДВЕДЬКА з вимогою дати правову оцінку діям посадових осіб і керівництва МВС в інциденті щодо нібито затримання міліцією двох працівників секретаріату Уповноваженого за браконьєрство в 30-кілометровій Чорнобильській зоні.

«Електронні ЗМІ поширили цю інформацію як на замовлення, при цьому жодного прізвища нібито працівників Секретаріату не було названо», - заявила омбудсман.