Європейські експерти наголошують на необхідності ратифікації Україною Конвенції Ради Європи щодо протидії торгівлі людьми, яка передбачає впровадження незалежного механізму запобігання цьому ганебному явищу.

Про це вони сказали сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

“Якщо всі країни Ради Європи ратифікують цю конвенцію, то її положення відразу стануть законодавством у сфері протидії торгівлею людьми у кожній країні, тобто це буде узгоджене законодавство, що дає можливість переслідувати трафікерів згідно з єдиними правилами. Це дуже важливо, оскільки на сьогодні законодавство у цій сфері відрізняється”, - сказав представник Європейської Конференції Комісії “Справедливість і мир” при Раді Європи Генрік АЛЬБЕРІУС (Франція).

Відео дня

Комісія “Справедливість і мир” Української греко-католицької церкви у партнерстві з Європейською конференцією комісій “Справедливість і мир” з 12 по 21 травня організували програму-діалог на тему ”Протидія торгівлі людьми - вивчити причини та наслідки трудової міграції з України”.

У ній взяли участь депутати і штатні співробітники Європарламенту, представники Єврокомісії у справах працевлаштування, соціальної допомоги та рівних можливостей, профільних європейських недержавних організацій, а також члени Папської ради “Справедливість і мир”, нідерландського фонду Communicantes, Комісії єпископських конференцій ЄС.

Програма-діалог передбачає, що її учасники протягом тижня перебувають у країні, вивчають і намагаються зрозуміти ситуацію, безпосередньо спілкуючись з людьми, які були жертвами торгівлі людьми.

Для цього учасники програми із Франції, Німеччини, Литви, Албанії, Нідерландів, Боснії і Герцеговини, Португалії, Швейцарії та інших країн Європи три дні жили у родинах мігрантів-заробітчан і постраждалих від торгівлі людьми. Вони також знайомилися з роботою організацій, що протидіють торгівлі людьми.

“Ми приїхали, щоб побачити обличчя цього зла, оскільки жодна декларація і статистика не зможуть замінити процес спілкування з потерпілими”, - сказав Г.АЛЬБЕРІУС.

Перед учасниками програми ставились завдання довідатися про мотивацію українців їхати працювати за кордон і розкрити основні соціально-економічні, культурні і політичні обставини, які перешкоджають українцям реалізувати свої прагнення на Батьківщині; ознайомитися із заходами церковних інституцій, держави і громадських організацій, які здійснюються щодо підтримки трудових мігрантів та постраждалих від торгівлі людьми.

Як зазначила координатор проектів комісії ”Справедливість і мир” УГКЦ Мирослава РАП, учасники дійшли висновку, що не завжди скрутне матеріальне становище є основним чинником виїзду українців за кордон. “Існує ряд інших проблем, які це провокують, наприклад, неможливість реалізувати себе в Україні, різного роду сімейні проблеми”, - сказала вона.

За словами М.РАП, учасники програми також побачили відсутність правових норм, за якими громадяни України могли б влаштуватися на легальну роботу за кордоном, або ці норми настільки ускладнені, що простіше їхати туди нелегальним шляхом.

“Також ми переконалися у потребі в реінтеграційних програмах для тих, хто повернувся в Україну, як для постраждалих від торгівлі людьми, так і для трудових мігрантів”, - сказала вона.

Учасники програми повідомили, що Конференція Комісій “Справедливість і мир” має намір представити результати цієї програми у Раді Європи і Європейському Союзі.