Банкнота номіналом 200 рублів із зображенням окупованого Севастополя / фото cbr.ru

У Росії представили нову банкноту номіналом 200 рублів із зображенням символів тимчасово окупованого Севастополя.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, нові купюри презентувала голова Банку Росії Ельвіра Набіулліна.

На банкноті номіналом 200 рублів, основний колір якої - зелений, розміщено символи окупованого Севастополя: на лицьовому боці - зображення Пам'ятника затопленим кораблям, на зворотному - вид на Херсонес Таврійський. Цю банкноту надруковано на бавовняному папері підвищеної щільності з полімерним просоченням, що забезпечить її високу зносостійкість і подовжить обіг.

Відео дня

Читайте такожУ Німеччині з'явилася банкнота номіналом нуль євро

Відповідаючи на запитання, як позначиться на авторитеті рубля зображення на купюрах окупованих територій, Набіулліна заявила, що це «ніякої шкоди не завдасть позиції рубля».

«Вартість рубля, повага до рубля багато в чому визначається станом російської економіки, її зростанням, міццю держави, наявністю золотовалютних резервів. Символи були відібрані для відображення на купюрах населенням Росії», - сказала Набіулліна.

За її словами, росіяни хочуть бачити окуповані території на грошових знаках.

Крім того, голова центробанку представила банкноту номіналом 2 тис. рублів. На її лицьовому боці зображено міст на острів Руський, на зворотному - космодром «Восточный» в Амурській області. Оптично-змінний захисний елемент виконано у вигляді стилізованого зображення моста на тлі сонця.

Зображення ₽ (символу рубля) на нових банкнотах з'явилося в кількох місцях: на захисній нитці, в мікрозображеннях. Цифри номіналу більші, ніж на інших купюрах банкнотного ряду, й мають відчутний рельєф. Це зроблено спеціально для людей із ослабленим зором для розпізнавання номіналу. На обох банкнотах розміщено герб Російської Федерації. На лицьовому боці кожної банкноти є QR-код, що містить посилання на сторінку Банку Росії з докладною інформацією про художнє оформлення та захисні ознаки.

Символи для нових банкнот були обрані в ході конкурсу в 2016 році. З понад 5 тис. заявок до проміжного списку конкурсу ввійшли 76 пропозицій із різними визначними пам'ятками з 49 регіонів. За підсумками всеросійського соціологічного дослідження з цього списку було обрано 10 фіналістів. На останньому етапі конкурсу голосуванням по всій країні, в якому взяли участь понад 3 млн осіб, було визначено переможців - символи Далекого Сходу й окупованого Севастополя.