У США випробовують гігантський літак для повітряного старту ракет-носіїв / Скріншот - Youtube - Stratolaunch

У мережі доступне відео з нових випробувань літака американської компанії Stratolaunch Systems – двофузеляжного транспортника Stratolaunch Model 351, який перевершує за розмахом крил український Ан-225 «Мрія».

Читайте такожРакета Falcon 9 відправила на орбіту десять супутників зв'язку (відео)

Як повідомляє Naked Science, з урахуванням величезного розмаху крил (понад 117 метрів), літак можна назвати найбільшим в історії. До цього часу рекорд за розмахом крил утримував американський Hughes H-4 Hercules, а Ан-225 утримував друге місце. Довжина транспортника Stratolaunch становить 73 метри, а максимальна злітна вага дорівнює майже 600 тоннам. Маса підвісного корисного навантаження — 230 тонн.

Повідомляється, що під час проведених 9 січня випробувань машину розігнали до швидкості 218 кілометрів на годину. Тести визнали успішними, і літак може здійснити перший політ у найближчому майбутньому.

Stratolaunch Model 351 має виконувати роль платформи для повітряного старту ракет-носіїв. За непідтвердженими даними, в майбутньому літак може стати частиною певних військових програм.

Зазначимо, що Ан-225 буде перевершувати новий американський літак за максимальною злітною масою (640 тонн) та вантажопідйомністю (250 тонн).