Залежно від підсвідомих схильностей мозок по-різному інтерпретує візуальну інформацію / pixabay.com

Як вчить стара приказка, краса в очах того, хто дивиться. Але хоч ми можемо врахувати це, інші все одно будуть бачити інакше ті ж об’єкти, які ми спостерігаємо. І не багато людей знають, що фактори за межами людського свідомого контролю можуть впливати на те, як ми сприймаємо базові характеристики цих об’єктів.

Ми можемо довго сперечатися над тим, що прекрасне, а що потворне. Але будь-кого здивував би той факт, що, одні люди бачать, приміром, перед собою сферу, а інші, дивлячись на один і той же предмет, скажуть, що це куб. Про це на сторінках Newsweek пише дослідник Бангорського університету Беверлі Пікард-Джонс.

Читайте такожВчений пояснив сенс людського життя

Відео дня

Процес візуального сприйняття – це сценарій «найбільш вірогідного припущення». Коли ми дивимося на щось, мозок використовує візуальні підказки – сенсорні сигнали, які містять інформацію – щоб з’ясувати, що ж насправді перед нами. Це означає, що наше сприйняття світу – не просто відображення сенсорної інформації, а її інтерпретація. На ряду з кольором і рухом, сприйняття глибини теж важливе для того, щоб допомогти розпізнати речі. Глибина допомагає усвідомити, якої форми об’єкт і як він розташований відносно спостерігача. Це необхідно для пересування в середовищі і взаємодії з різними предметами.

«Уявіть спробу підняти щось без знання про форму предмета. Або як перейти дорогу, якщо не можна точно зрозуміти відстань до машин навколо», - пише автор.

У сприйнятті глибини люди і тварини покладаються на низку процесів у мозку і візуальні підказки. Одна з цих підказок – інформація про тінь. Люди можуть зрозуміти глибину просто інтерпретуючи закономірності між світлим і темним на поверхні об’єкта. Додаткова інформація не знадобиться. Для розуміння глибини на основі закономірності тіні також потрібно знати або допускати, де розташоване джерело світла, яке освітлює об’єкт. За замовчуванням, якщо джерело неочевидне, люди вважають, що світло падає на тіло згори. Якщо світліший відтінок буде у верхній частині зображення, предмет буде здаватися випуклим і навпаки. Тому що мозок сприймає зображення, виходячи з підсвідомого припущення, що світло над тим, що він бачить.

Читайте такожЛюдська свідомість може бути наслідком несвідомої роботи мозку

Таке підсвідоме «знання» не повинно дивувати. Адже людство еволюціонувало в середовищі з джерелом світла над головою – Сонцем. Менш інтуїтивним відкриттям, яке зробили вчені, виявилося підсвідоме сприйняття джерела світла з верхнього лівого кута. Як виявилося, якщо закономірність тіні відтворена так, ніби об’єкт освітлений з цієї позиції, учасники експериментів у лабораторії в рази швидше говорили, що він випуклий. Це також підтвердили заміри електричної активності в мозку. Однак, як і у випадку сприйняття світла згори за замовчуванням, таке трактування теж походить з підсвідомості. Але насправді не всім людям притаманний такий механізм. Приміром, люди, які пишуть з права на ліво, наприклад арабською мовою чи івритом, інколи виявляють схильність краще розпізнавати об’єкти так, ніби світло умовно надходить з правого верхнього кута. Цікаво і те, що люди, які пережили інсульт в правій півкулі мозку, теж зазвичай демонструють правосторонню схильність сприйняття світла.

Це може вказувати на те, що права тім’яна зона, яка відповідає за сприйняття фізичного середовища й інтеграцію інформації від органів чуття, також відповідальна за лівосторонню візуальну увагу. І якщо відбувається порушення нормального функціонування цієї зони, позиція уваги змінюється на правосторонню.