REUTERS

Група вчених знайшла в кризі Гренландії докази того, що Земля пережила потужний удар сонячних протонних частинок в 660 році до нашої ери. Цей сонячний шторм був у 10 разів потужнішим, ніж будь-який з тих, які змогли зафіксувати людські технології.

Як пише BBC, Сонце періодично випускає великі пучки заряджених частинок й іншої радіації, які можуть долетіти до Землі. Однак, такий вид сонячного випромінювання, сліди якого знайшли в Гренландії, називають «сонячним протонним явищем» (SPE). В сучасні часи якби такі часточки з високим зарядом зіштовхнулися із Землею, вони могли б вивести з ладу електроніку в супутниках, на які людство покладається в телекомунікаціях і різних послугах на зразок GPS.

Читайте такожВчені виявили причину, чому корона Сонця така гаряча

Відео дня

Така радіація також становила б загрозу для здоров’я астронавтів. Крім того, пасажири і екіпажі авіалайнерів на великій висоті і неподалік від полюсів Землі могли б отримати високі дози опромінення. Однак, це залежало б від багатьох чинників. Інші види сонячної радіації можуть спричинити полярне сяйво у крайній шарах атмосфери і вивести з ладу електромережі.

Видання зауважує, що сучасні дані моніторингу містять інформацію про сонячні шторми за останні 60 років.

Читайте такожСонце перетвориться на кристалічну сферу через 10 мільярдів років - астрономи

Тому знайти докази потужного опромінення Землі в 660 році до нашої ери, та ще й таких масштабів, означає, що людство недооцінює те, наскільки потужними можуть бути такі космічні події.

660 році до нашої ери перший імператор Японії Дзімму зійшов на трон. В Європі і на Близькому Сході тоді панував залізний вік, а Римська імперія ще не з’явилася.