Пристрій з акумулятором планують розташовувати за вухом людини / фото Neuralink/theverge.com

Компанія Ілона Маска Neuralink, яка займається створенням інтерфейсів "мозок-комп'ютер", вперше представила свої розробки.

Метою розробників є вживлення в мозок паралізованих людей пристроїв, які дозволять їм керувати смартфоном або комп'ютером, повідомляють Naked Science і dt.ua з посиланням на The Verge.

Однією з перших розробок стали гнучкі "нитки", які з меншою ймовірністю, ніж матеріали, що використовуються зараз, завдадуть мозку якоїсь шкоди. Товщина ниток становить чотири-шість мікрометра, тобто, вони тонше людської волосини.

Крім того, Neuralink створила машину, яка може імплантувати такі нитки в мозок. Спеціальний пристрій, схожий на швейну машинку і використовує високоякісну оптику, здатний автоматично вживляти нитки за одну хвилину, не зачіпаючи при цьому кровоносних судин.

Машинка, що вживлює нитки / naked-science.ru

У майбутньому фахівці Neuralink мають намір використовувати лазерний промінь для проходження крізь череп, який замінить бур.

Як повідомили представники Neuralink, вже проведено близько 20 операцій на гризунах і у 87 відсотках випадків робот успішно імплантував в їх мозок нитки-імплантати.

Читайте такожВчені витворили імплант, який читає й озвучує людські думки

Під час нещодавнього експерименту в лабораторії в Сан-Франциско нитка, вживлена в мозок гризуна, підключили до USB і змогли передати інформацію з її головного мозку комп'ютеру. При цьому програмне забезпечення - чіп - записувало й аналізувало мозкову активність піддослідної тварини, вимірюючи силу мозкових хвиль. Обсяг отриманих даних у десять разів перевищив кількість інформації, яку можуть зібрати сучасні датчики, підкреслили розробники.

За словами Маска, вони мають намір провести експерименти на людях до кінця наступного року. Він також зазначив, що такі нитки вже пройшли випробування на тваринах і "мавпа змогла керувати комп'ютером з ними в мозку".

Маск також заявив, що в майбутньому за допомогою розробки має намір досягти симбіозу людського мозку і штучного інтелекту.

"Це може прозвучати дивно, але в підсумку ми досягнемо симбіозу із штучним інтелектом. Це не буде обов'язковою функцією, але ви зможете вибрати, якщо захочете", - заявив Маск на прес-конференції, яка відбулася у вівторок увечері в Сан-Франциско.

Відео: AchillesMele

За задумом розробників, пристрій з акумулятором, який буде передавати дані на комп'ютер бездротовою мережею, планують розташовувати за вухом людини. Попередньо в черепі будуть просвердлювати чотири отвори діаметром у вісім міліметрів, потім в різні частини мозку вживлятимуть нитки. За словами фахівців, перші операції будуть проводити під загальним наркозом, а згодом для встановлення чіпа можуть використовувати лазер. Самим пристроєм можна буде управляти за допомогою смартфона.

Пристрій з акумулятором планують розташовувати за вухом людини / naked-science.ru

Мета розробки - щоб у паралізованих людей з'явилася можливість буквально силою думки набирати текстові повідомлення або електронний лист зі швидкістю 40 слів за хвилину, переміщати курсор по екрану і тим самим проглядати веб-сторінки.

Читайте такожШтучний інтелект навчили «читати думки»

Керівництво компанії також повідомило, що Neuralink збирається відправити запит в Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), щоб отримати дозвіл на проведення клінічних випробувань нової технології на людях. До тестів можуть розпочати вже в наступному році

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році голова компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск підтвердив, що працює над розвитком нейроінтерфейсів, які дозволять з'єднати комп'ютер із людським мозком. Зазначалося, що технологія "Нейронне мереживо" повинна забезпечити певний симбіоз людського мозку і машин, і згодом полегшити використання штучного інтелекту для підвищення мозкової активності.