дельфины / Фото: УНИАН

Дельфіни, відомі як високо «соціальні» тварини, багато років привертають увагу вчених з Харборского відділення Інституту океанографії при Флоридському Атлантичному університеті (США), пише "Навколо світу". На цей раз команда вчених пильно стежила за афалінами в Індійській річковій лагуні, щоб з'ясувати, як вони спілкуються і з ким проводять час. З допомогою фотоідентифікаційного дослідження, яке проводилося в лагуні протягом шести з половиною років, вчені змогли дізнатися про моделі взаємодії дельфінів, а також про їх поведінкові особливості і улюблені місця проживання. Спостереження велося за приблизно 200 дельфінами. Вчені виявили, що дельфіни, як і люди, вибирають з ким їм спілкуватися, а кого уникати.

Читайте такожДельфіни змушені витрачати більше енергії для спілкування в шумній воді - вчені

Дослідження також показало, що дельфіни об'єднані в групи, або «громади», які прагнуть зайняти певну ділянку лагуни вздовж її північно-південної осі. Дослідників вразив той факт, що умови проживання в довгій і вузькій лагуні визначають просторову і тимчасову взаємодію дельфінів. Так, за словами біолога Елізабет Мердок Титком, члени «громад», що займають найвужчі ділянки Індійської річкової лагуни, мали найбільш компактні «соціальні зв'язки, подібно людям, які живуть у маленьких містах і мають обмежене коло спілкування».

Відео дня

Дане дослідження також допоможе вченим зрозуміти, як популяції дельфінів освоюють їх середовище проживання, як «соціальні» зв'язки цих тварин можуть вплинути на передачу інформації, їх розмноження і поширення хвороб. Індійська річкова лагуна являє собою гирло протяжністю понад 250 км, розташоване на східному узбережжі Флориди. Лагуна довга і вузька та складається з лагуни Москіто, Бананової річки та Індійської річки. Розташований у ній шлюз мису Канаверал з'єднує лагуну з Атлантичним океаном. Ширина гирла від декількох метрів до 9 км, глибина - від 1,5 до 4 м.

У 1990 році Агентство з охорони навколишнього середовища США визнало Індійську річкову лагуну «гирлом національного значення», щоб зберегти один з найбільш біологічно різноманітних лиманів у Північній Америці. Дослідження на базі Харборского відділення Інституту океанографії ведуться в лагуні з 1996 року. За цей час вченими були зібрані дані про 1700 дельфінів.

Дельфіни незмінно викликають інтерес у дослідників, забезпечуючи їх матеріалом для нових відкриттів і даючи приводи для суперечок. Так, доктор Джастін Грегг розвінчав міф про високий інтелект дельфінів. У той час як з робіт нейробіолога Джона Ліллі випливало, що інтелект дельфінів не поступається людському. Втім, дослідники сходяться на тому, що ці тварини мають низку унікальних здібностей.