REUTERS

Скам’яніла мушля з пізнього Крейдового періоду вказала вченим на те, що 70 мільйонів тому Землі робила один оберт навколо своєї осі на пів години швидше, ніж сьогодні. Це підтверджує припущення, яке було зроблене раніше за допомогою астрономічних моделей.

Як пише Newsweek, вчені зробили свої висновки, проаналізувавши кільця щоденного росту стародавнього молюска. Використовуючи різні техніки оцінок й визначення дат, вони змогли порахувати кількість днів у році й навіть визначити зміни в кількості світла впродовж одного дня. Результати дослідження виявили, що рік в часи динозаврів тривав 372 дні. Це на тиждень довше, ніж зараз. На додачу, дні динозаврів були майже на пів години коротшими.

Читайте такожВчені визначили хижаків з великими головами, яким належала Земля до динозаврів

Відео дня

«У нас є близько 4-5 точок даних на день. І це дещо, що майже ніколи не можна отримати в геологічній історії. Ми можемо фактично оцінити, яким був день 70 мільйонів років тому. І це досить дивовижно», - сказав аналітик-геохімік з Vrije Universiteit Нілс де Вінтер.

Дослідники кажуть, що хоч астрономічні моделі прогнозували вірогідність, що дні 70 мільйонів років тому були коротші, ніж сьогодні, нове дослідження стало найбільш точним підрахунком тривалості року в пізньому Крейдовому періоді.