Ілюстрація REUTERS

Міжнародна компанія, що розробляє антивірусне програмне забезпечення та виступає експертом у галузі кіберзахисту, ESET опублікувала рейтинг найбільш поширених інтернет-загроз в Україні за перший квартал 2020 року, який очолило рекламне програмне забезпечення (ПЗ).

«Згідно з даними системи зворотнього зв'язку ESET LiveGrid, найактивнішим в Україні стало рекламне програмне забезпечення. Варто зазначити, що рекламне ПЗ поширюється у вигляді небажаних спливаючих вікон з метою збору даних про конкретного користувача, перенаправлення на шкідливі веб-сайти або завантаження шпигунських програм та інших видів шкідливого ПЗ на пристрій», - повідомляється на сайті ESET.

Читайте такожIT-фахівці розповіли, чи безпечно використовувати додаток Zoom для проведення відеоконференцій

Відео дня

Спеціалісти ESET спостерігали найбільш активне зростання рекламного ПЗ у лютому і березні 2020 року. Експерти пов'язують таку тенденцію з тим, що кіберзлочинці використовують паніку серед людей для розповсюдження неправдивої реклами важкодоступних товарів для захисту здоров'я, а також різних фейкових новин про способи лікування або винайдену вакцину від хвороби. Справжня мета такого ПЗ - заражати пристрої, викрадати конфіденційну інформацію або кошти користувачів.

«Згідно з даними ESET LiveGrid, два місяці поспіль першу і другу позицію посідають загрози JS/Adware.Adport і JS/Adware.Subprop відповідно, які дозволяють перенаправляти користувача на рекламні сайти й здійснювати шкідливу активність. Також залишається в українському рейтингу вже раніше відома загроза JS/Adware.Agent.AF, яка була найпоширенішою торік», - додали IT-експерти.

Щоб уникнути зараження пристроїв шпигунськими програмами й різними вірусами, а також щоб не стати жертвою фішинг-атак, експерти ESET рекомендують інтернет-користувачам не натискати на будь-які спливаючі рекламні оголошення і не переходити за підозрілими посиланнями у повідомленнях або електронною поштою, уникати використання загальнодоступних Wi-Fi-мереж, які можуть бути недостатньо захищеними, регулярно оновлювати всі програми й операційну систему пристрою до актуальних версій, а також робити резервні копії важливих файлів.

«Спеціалісти ESET рекомендують використовувати рішення з безпеки для домашніх ПК і мобільних пристроїв, які допоможуть забезпечити захист від різних видів загроз», - додали в компанії.

Як повідомляв УНІАН, за даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їхнього подальшого блокування.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в галузі комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині та на сьогодні представлена у понад 180 країнах світу.