Поширені ліки від коронавірусу у великих дозах можуть бути смертельно небезпечним / REUTERS

Бразильські вчені припинили прийом підвищених доз хлорохіну – протималярійного препарату, який сьогодні часто розглядають як потенційно ефективний засіб лікування коронавірусної хвороби.

Читайте також38 пацієнтів з COVID-19 та нестача медперсоналу: в яких умовах лікують хворих на коронавірус у київській міській лікарні №4 (відео)

Як повідомляє Naked Science, звіт дослідників був опублікований на порталі препринтів medRxiv.org (робота ще не пройшла рецензування). У клінічних випробуваннях брав участь 81 пацієнт, яких госпіталізували з ГРВІ у місті Манаусі (бразильський штат Амазонас). Згодом майже у половини з них методом ПЛР виявили COVID-19.

Відео дня

Учасників дослідження поділили на дві групи: перша (41 особа) мала отримувати дозу в 600 мг хлорохіну двічі на день протягом 10 діб, друга (40 осіб) — по 450 мг два рази в перший день, а потім по одному разу протягом п'яти днів.

Пацієнти старше 75 років були включені в групу з високим дозуванням, при цьому саме дослідження проводили подвійним сліпим методом — ані хворі, ані їхні лікарі не знали, яку вони отримували дозу. Паралельно всі піддослідні приймали антибіотики, цефтриаксон і азитроміцин.

На шостий день дослідження довелося скорегувати і призупинити набір пацієнтів у першу групу. Як пояснили вчені, попередні результати показали, що прийом високих доз хлорохіну протягом 10 днів не можна рекомендувати при лікуванні OOVID-19 через ризик порушень нормального (синусового) ритму серця, що характеризуються прискореним скороченням шлуночків.

«Прийом великих доз хлорохіну <...> мав тенденцію до підвищеної летальності (17%), ніж більш низьке дозування. <...> Секреція дихальних шляхів на четвертий день була негативною тільки в одного пацієнта. <...> Смертність склала 13,5%. Тільки два з 11 випадків смерті сталися серед пацієнтів старше 75 років. Вісім з 11 померлих мали підтверджений Covid-19 до смерті. Ґрунтуючись на отриманих даних, комісія з перевірки і безпеки даних рекомендувала негайно припинити прийом високої дози. Всі пацієнти цієї групи мають повернутися до прийому низької дози хлорохіну», — повідомляють автори роботи.

Результати цього дослідження повинні стати «червоним прапором» для наукових груп по всьому світу, щоб «уникнути ще більшої кількості непотрібних смертей», підсумовують вчені.

Нагадаємо, хлорохін був виділений в якості потенційних ліків від COVID-19 після того, як показав багатообіцяючі результати досліджень в Китаї. Існує кілька версій хлорохіну - синтетичної форми хініну, яка добувається з хінних дерев. Хлорохін сьогодні використовується для лікування коронавірусу по всьому світу, в тому числі, в Україні.

Читайте також: