При народженні ця зірка була щонайменше у 100 разів більшою за масу Сонця / cfa.harvard.edu

Вибух наднової SN2016aps, який зафіксували 22 лютого 2020 року за 4,5 мільярда світлових років від Землі, визначили як найяскравіший за всю історію астрономічних спостережень.

Про це пише Science alert з посиланням на висновки дослідників.

За словами науковців, ця зірка була найяскравішою за всі вибухи наднових. Крім того, вона також має певні особливості, що роблять цю зірку рідкісною у порівнянні з іншими такими вибухами.

Відео дня

Читайте також50 років аварії на "Аполлоні-13": з'явилися нові знімки з борту космічного корабля

Відтоді як SN2016aps виявили у космосі 2016 року, астрономи уважно стежили за тим, як космічний об’єкт гасне з часом – процес, що відбувається досі.

Загальна кінетична енергія вибуху досягла енергії знаменитої наднової 1998 року, але яскравість була у 40 разів більшою.

«При народженні ця зірка була щонайменше у 100 разів більшою за масу Сонця», – пояснюють астрономи.

Водночас малоймовірно, що SN2016aps могла сама по собі викликати такий колосальний вибух, вважають вчені.

«Ми визначили, що в останні роки перед тим, як вона вибухнула, зірка випустила масивну газову оболонку, оскільки сильно пульсувала. Зіткнення осколків з цією оболонкою призвело неймовірний за яскравістю вибух SN2016aps. Це додало хмизу у вогонь», – пояснили в Університеті Бірмінгему.

Дослідники також виявили високий рівень водню, що викликає подив, бо масивні зірки зазвичай викидають більшу частину водню напередодні вибуху. Але у цієї загадки є відповідь: SN2016aps була колись двома окремими зірками, які з часом злилися.

Як повідомляв УНІАН, американське космічне агентство NASA розглядає можливість перетворити один з кратерів на Місяці на телескоп.